izvestaj

Македонија

Висока корупција, предрасуди кон ЛГБТИ лицата и закани кон новинари бележи Вашингтон во новиот извештај за Македонија

А1он
Новиот извештај на Стејт департментот за состојбите во македонската демократија и општество е генерално позитивен, но во него сепак се посочуваат неколку забелешки за корупцијата
Македонија

ОДИХР: Изборите спроведени ефективно, забелешки за измените во изборната регулатива и нееднаквиот третман во рекламирањето

А1он
Предвремените парламентарни избори на 15 јули генерално беа спроведени ефективно и покрај прилагодувањата како одговор на пандемијата со Ковид-19, но правната стабилност беше нарушена со
Македонија

(ВИДЕО) Маричиќ: Ги спроведовме реформите, сега на ред е Европскиот совет

А1он
Со право Комисијата уште еднаш препорача почеток на преговори со Република Северна Македонија и како Влада сторивме буквално се за да ги исполниме потребните реформи.
Македонија

Објавен Вториот извештај за медиумското покривање на референдумот 2018

Кај најголемиот дел од медиумите се забележува поголема застапеност на ставовите „за“ референдумот, додека кај ниту еден нема прилози со ставот „против“ што е резултат
Македонија

Европска комисија: ВМРО-ДПМНЕ блокира демократски процеси, Иванов е партизиран

А1он
Европската комисија уште еднаш упати остри критики за претседателот Ѓорге Иванов и ВМРО-ДПМНЕ, поради како што рекоа, блокадите на демократските процеси во Македонија. Известувачот за
Македонија

(ВИДЕО) Итни реформски промашувања: Наредната влада ќе мора да ги имплементира реформските приоритети

А1он
Владата по 11 декември, без разлика кој ќе ја предводи мора да ги имплементира итните реформски приоритети кои се укажуваат во извештајот на Европската комисија,
Македонија

Втор извештај на СЈО: Досега се преслушани 55.250 аудио фајлови

А1он
Специјалното јавно обвинителство јавно го објави вториот шестмесечен извештај, во кој наведува дека досега се преслушани 55.250 ауди фајлови, или 12% од вкупно доставените аудио