fridom haus

Македонија

Македонија уште е хибриден режим според извештајот на Фирдом Хаус за „Нациите во транзиција“

А1он
Невладината организација Фридом Хаус објави извештај за состојбата со демократијата во 29 земји во транзиција насловен „Земји во транзиција – од слабеење на демократијата до
Свет

Фридом Хаус: Од јуни 2020 година до мај 2021 година, рекорден број апсења поради објави на Интернет

А1он
Бројот на земји каде што корисници на Интернет биле уапсени и малтретирани поради нивни објави достигна рекорд помеѓу јуни 2020 година и мај 2021 година,
Македонија

Кузеска: И „Фридом хаус“ ги потврдува успешните политики на Владата предводена од СДСМ

А1он
Политиките на Владата предводена од СДСМ и премиерот Зоран Заев во поглед на унапредување на човековите права и слободи и демократскиот амбиент, во континуитет се
Македонија

Фридом Хаус: Македонија има најголем демократски напредок во регионот

А1он
Македонија бележи демократски напредок и го зголемила индексот на демократија од 3,75 на 3,82, за разлика од повеќето други земји во регионот, покажува извештајот на
Регион

Фридом Хаус ја класифицираше Србија како „хибриден режим“

А1он
Србија е класифицирана во категоријата „хибридни режими“ во новиот годишен извештај на Фридом Хаус, и заостанува во областа на демократското управување на национално ниво. Парламентарните
Регион

Фридом хаус: Бугарија 10 години продолжува да се лизга кон „хибриден режим“

А1он
Проблеми со функционирањето на судството се причина што оваа година демократијата во Бугарија продолжува да се лизга кон „хибриден режим“, што постепено се забележува со
Македонија

Влада: Најновиот извештај на Фридом Хаус констатира напредок со позитивни оценки за реформите

А1он
Во извештајот на организацијата „Фридом Хаус“ за 2021 година генералната оценка е дека Владата на реизбраниот премиер Зоран Заев направила пресврт во однос на повеќегодишното
Uncategorized

„Фридом Хаус“: С. Македонија со најголем раст на индексот на слободата во Европа

А1он
Северна Македонија во најновиот извештај на „Фридом Хаус“ насловен „Слободата во светот 2021“, има годишен индекс на слободата од 66 од можни сто поени, што