Култура

Последни, најнови вести и видеа од културниот живот во Македонија, Балканот и Светот.

Култура

Конзерваторско – реставраторски работи на архитектурата на црквата Св.Ѓорги во Курбиново

А1он
Завод и Музеј – Битола започна со конзерваторско – реставраторски работи на архитектурата на црквата Св.Ѓорги во Курбиново. Министерката за култура Ирена Стефоска вечерва на
Култура

Откриени и мапирани нови археолошки локалитети и поединечни наоди на источниот брег од Охридското Езеро

А1он
Националната установа „Завод за заштита на спомениците на културата и Музеј – Охрид“ минатиот месец спроведе проект за подводно археолошко рекогносцирање на делови од источниот
Култура

Започна снимањето на краткометражниот филм „Проблемот на Тина“

А1он
Краткометражниот филм „Проблемот на Тина“ во режија на Радован Петровиќ, по сценарио на Румена Бужаровска, а во продукција на ДФВП Партизанс започн денеска со снимање.
Култура

Продолжува програмата на CINEIndustry со онлајн презентација на Алина Попеску

А1он
Програмата на маркетот CINEIndustry ќе продолжи и денеска со онлајн презентација на Меѓународната федерација на асоцијации на филмски дистрибутери, што ќе ја одржи Алина Попеску,
Култура

Отворен повик за режисери и студенти по режија

А1он
Театарот на Навигаторот Цветко и Кино Култура организираат трета серија мајсторски работилници водена од Иван Поповски – „Конфликт!“. „Мајсторски работилници за актери и режисери 2“
Култура

Виртуелна изложба „Урбани шуми“ на Оливер Мусовиќ

А1он
Во организација на Локомотива – центар за нови иницијативи во уметноста и културата во рамки на програмата „Други простори“ денеска ќе се одржи виртуелна изложба
Култура

Онлајн промоција на книгата „Биди среќна ѕвездичка“ од Радмила Костова-Мила

А1он
На фејсбук страницата „Литература.мк“ денеска онлајн ќе биде промовирана илустрираната книга „Биди среќна ѕвездичка“ на писателката Радмила Костова-Мила, составена од 11 кратки поучни приказни за