Култура

Последни, најнови вести и видеа од културниот живот во Македонија, Балканот и Светот.

Култура

Објавена монографијата „Дописниот шах во Македонија“

А1он
Во издание на „Бата прес“ деновиве излезе од печат книгата „Дописниот шах во Македонија“ од шаховскиот ФИДЕ мајстор, Љубомир Хаџи-Манев. Монографијата која сведочи за големите
Култура

Преку Европскиот филмски предизвик со можност за учество на Кански Филмски Фестивал

А1он
Доколку сакате да добиете потенцијална можност да бидете дел од спектакуларниот Кански Филмски Фестивал и притоа сте подготвени да изгледате 10 европски филмови во временски
Култура

Сликовницата „Три мали волчиња“ од грчки преведена на македонски јазик

А1он
Во книжарниците на ТРИ пристигна сликовницата за најмалите читатели „Трите мали волчиња“ од Евгениос Тривизас, преведена од грчки јазик од Емилија Мајсторова-Стојановска. Од ТРИ информираат
Култура

Министерство за култура: Грчките конзерватори со позитивни впечатоции по посетата на Курбиново, Хераклеја и Охрид

А1он
Во изминатите три дена, во работна посета на Република Северна Македонија, присуствуваа Флора Карагиани, директорка на Европскиот центар за византиски и поствизантиски споменици и Мариа
Култура

Резиденции за книжевни преведувачи од македонски јазик

А1он
Издавачката куќа „Готен“ во рамки на проектот „Превод во движење“ (Translation in Motion) организира резиденција за литературнит преведувачи кои преведуваат од македонски јазик на јазиците