fridom haus

Регион

Фридом Хаус ја класифицираше Србија како „хибриден режим“

А1он
Србија е класифицирана во категоријата „хибридни режими“ во новиот годишен извештај на Фридом Хаус, и заостанува во областа на демократското управување на национално ниво. Парламентарните
Регион

Фридом хаус: Бугарија 10 години продолжува да се лизга кон „хибриден режим“

А1он
Проблеми со функционирањето на судството се причина што оваа година демократијата во Бугарија продолжува да се лизга кон „хибриден режим“, што постепено се забележува со
Македонија

Влада: Најновиот извештај на Фридом Хаус констатира напредок со позитивни оценки за реформите

А1он
Во извештајот на организацијата „Фридом Хаус“ за 2021 година генералната оценка е дека Владата на реизбраниот премиер Зоран Заев направила пресврт во однос на повеќегодишното
Uncategorized

„Фридом Хаус“: С. Македонија со најголем раст на индексот на слободата во Европа

А1он
Северна Македонија во најновиот извештај на „Фридом Хаус“ насловен „Слободата во светот 2021“, има годишен индекс на слободата од 66 од можни сто поени, што
Македонија

СДСМ: Растот на рејтингот во Извештајот на Фридом Хаус нова потврда за успешните политики на Владата

А1он
„Најновиот извештај на реномираната Фридом Хаус, нотира напредок на Република Северна Македонија во споредба со минатата година за 3 поени. Генералната оценка на најновиот извештај
Свет

Фридом Хаус: Пандемија поттикнува репресија преку интернет низ целиот свет

А1он
Владите ширум светот ја користат пандемијата како изговор за да го засилат надзорот и подобро да ги сузбијат гласовите на несогласувања преку интернет, се вели
Регион

Фридом Хаус изразува длабока загриженост за списокот со невладини организации на српските власти

А1он
Програмската директорка на Фридом Хаус за Европа и Евроазија Софија Орлоски, изјави за Гласот на Америка (ВоА) дека таа организација е длабоко загрижена за настаните
Свет

Фридом хаус: Лондон им продава шпионски софтер на „репресивните земји“

А1он
Фридом хаус објави дека Велика Британија им продава уреди за прислушување, шпионски софтвер и друга опрема за пресретнување на телекомуникациите на „репресивните“ држави, меѓу кои
Македонија

Влада: Признание на сите демократски чинители за напредокот на земјата нотиран во извештајот на „Фридом хаус“

А1он
Владата на Република Северна Македонија ќе продолжи со силен интензитет да соработува со сите чинители и да создава амбиент за постојано унапредување на демократијата и
Регион

Фридом хаус: Намалување на нивото на демократија во Бугарија

А1он
Бугарија има режим на полуконсолидирана демократија. Процентот на демократија во таа земја е 58,93 отсто, за разлика од претходните 60 отсто, а оценката за почитување