ek izvestaj

Македонија

ЕК: Напредок во однос на трансплантациите, заостанување во финансирањето за ретки болести

А1он
Во Северна Македонија недостига сеопфатен и проактивен пристап за скрининг за рак и тука финансирањето е недоволно. Со притисок од јавноста, се зголеми финансирањето за
Македонија

Извештај на ЕК: Културното наследство на Македонија не е доволно заштитено

А1он
Министерството за култура треба да изработи нова национална стратегија за 2023-2027 година за развој на културата и да обезбеди соодветен буџет. Годишниот буџет за културата
Економија

ЕК: Северна Македонија умерено подготвена во делот на земјоделството и руралниот развој

А1он
Северна Македонија останува умерено подготвена во областа на земјоделството и руралниот развој, нотира Европската комисија (ЕК) во најновиот Извештај за напредокот на земјава. Според ЕК,
Економија

Извештај на ЕК: Постигнат напредок во економската и монетарната политика

А1он
Извештајот на Европската Комисија за напредокот за 2023 година покажува дека државава е меѓу умерено и добро ниво на подготовка во областа на економската и
Македонија

Македонија треба да работи на владеење на правото и борба против корупцијата порачува германската амбасадорка

А1он
Северна Македонија во иднина треба да постигне подобри резултати во делот на владеење на правото и борбата против корупцијата, изјави амбасадорката на Сојузна Република Германија
Македонија

Кузеска: Изветајот на ЕК потврди дека покрај опструкциите на ДПМНЕ прогрес имаме во 81% од поглавјата

А1он
Извештајот на ЕК потврдува дека и покрај опструкциите на ДПМНЕ и Мицкоски Македонија продолжи да ги исполнува условите за продолжување на преговорите за членство во
Македонија

Андоновски: Владата е директно одговорна за немањето напредок во Извештајот на ЕК

А1он
Има причина зошто Владата не организира помпезни прослави, музички настани, долги прес конференции и панел дискусии на кои се фали за успесите во своите евроинтеграции.
Економија

ЕК: Монетарната политика е соодветна и во согласност со економските фундаменти, а стабилноста на банкарскиот систем е дополнително зајакната

А1он
Во најновиот Извештај за напредокот на земјата, Европската комисија повторно истакна дека усогласеноста во делот на монетарната политика со европската регулатива, стандарди и практики и
Македонија

Коалиција „Европски сојуз за промени“: Ова е најнегативниот Извештај од Европската Комисија

А1он
Сафије Садики Шаини, пратеничка на „Европски сојуз за промени“ – коалиција на БЕСА, Алтернатива и Демократско движење на денешната прес-конференција истакна дека ова е најнегативниот
Македонија

Талевски: Извештајот на ЕК потврди, кочењето и блокадите на ДПМНЕ се пречка за напредок

А1он
Извештајот на Европската комисија потврди: ДПМНЕ и Мицкоски се кочничари на европскиот пат и на реформите на земјата вели пратеникот на СДСМ Миле Талевски. –