pravda

Македонија

Маричиќ: Одлуката да се пушти од притвор Сашо Мијалков ја намалува и онака разнишаната доверба на граѓаните во судовите

А1он
Одлуката на Апелацискиот суд во Скопје да го пушти од притвор Сашо Мијалков ја намалува и онака разнишаната доверба на граѓаните во судовите, напиша на
Македонија

Маричиќ: Академијата е храм на образованието во правосудниот систем

А1он
Реформите во правосудството не се само критериум за ЕУ, туку се основата за владеење на правото, што е клучно во просперитетот, напредокот и благосостојбата на
Македонија

Маричиќ: Со новиот буџет финансиски и кадровски се зајакнува судството

А1он
Министерот за правда Бојан Маричиќ во обраќањето на презентацијата на „Функционалната анализа на основните судови и планот за подобрување на основните судови во РСМ“, која
Македонија

Законите кои се во собраниска процедура би требало да поминат бидејќи има мнозинска поддршка, оцени Маричиќ

А1он
Министерот за правда Бојан Маричиќ смета дека законите кои се во собраниска процедура би требало да поминат, со оглед на тоа што имаат мнозинска поддршка
Македонија

Македонија на 64-то место во светот според Индексот за владеење на правото на Светскиот проект за правда

А1он
Македонија се најде на 64 место меѓу 139 држави на листата според Индексот за владеење на правото на Светскиот проект за правда за 2021 година,
Македонија

Маричиќ: Граѓаните веќе почнаа по електронски пат да вадат потврди од казнена евиденција

А1он
Министерот за правда Бојан Маричиќ од Штип изјави дека услугата електронско вадење на потврди од казнена евиденција одлично функционира во пракса и граѓаните веќе ја
Македонија

Од денеска по електронски пат ќе се добива уверение од казнена евиденција

А1он
 Преку националниот портал за услуги uslugi.gov.mk од денеска граѓаните за само неколку минути ќе можат да добијат уверение од казнена евиденција. Начинот е брз, процедурата едноставна и
Македонија

ОБСЕ и ЕУ три години ќе мониторираат случаи на организиран криминал и висока корупција

А1он
ОБСЕ и ЕУ денеска го одбележаа почетокот на заедничкиот проект за мониторинг на судски процеси во областа на организираниот криминал и корупција, чија цел е