sudski sovet

Македонија

Судски совет: Судската власт е независна и самостојна, а Советот е орган кој не делува под политички влијанија

А1он
Во однос на одлуката на Кривичниот совет од Апелациониот суд Скопје во врска со притворот на поранешниот директор на УБК Сашо Мијалков, Судскиот совет на
Македонија

Новата членка на Судскиот совет Чачарова-Илиевска даде свечена изјава во Собрание

А1он
Тања Чачарова-Илиевска, член на Судскиот совет денеска даде свечена изјава пред претседателот на Собранието Талат Џафери и генералната секретарка Цветанка Иванова. Чачарова – Илиевска е
Македонија

Арсиќ: Судскиот совет сè уште ги нема добиено одлуките на Врховен суд со кои се опфатени тројца судии

А1он
Судскиот совет сè уште ги нема добиено одлуките на Врховен суд кои се однесуваат на два предмета, а со кои се опфатени тројца судии, и
Македонија

Судскиот совет го избра Бурим Сејдини за претседател на Управен суд

А1он
На денешната седница Судскиот совет го избра судијата Бурим Сејдини за претседател на Управен суд. На конечната листа за избор имаше петмина кандидати за оваа
Македонија

Судскиот совет бара воедначување на судската практика за кривични дела од сообраќајот

А1он
Судскиот совет бара од Врховен и од апелационите судови да ја воедначат казнената политика за кривични дела од областа на сообраќајот. Судскиот совет испрати барање
Македонија

Судискиот совет денеска ќе избира ВД претседател на скопскиот Кривичен суд

А1он
Судскиот совет на Република Северна Македонија на денешната седница треба да донесе одлукa за определување вршител на должност – претседател на Основниот кривичен суд Скопје.
Македонија

Пријавена корупција во штипска апелација, Судскиот совет ќе утврдува одговорност на судиите откако ќе прими барања од оштетените

А1он
Претставници на граѓанската иницијатива „Стоп за криминалот во судството“ денеска во Судскиот совет пријавија корупција во Апелациониот суд Штип и во Врховниот суд. Тие, како
Македонија

Судиите не се чувствуваат доволно поврзани со работата на Судскиот совет, кој треба да покаже целосна транспарентност

А1он
Судиите не се чувствуваат доволно поврзани со работата на Судскиот совет. Се чувствуваат отуѓени и не чувствуваат дека Судскиот совет е тој, којшто ги застапува
Македонија

Црвенковска: Намалувањето на бројноста на судиите штетно ќе се одрази врз функционалноста на судскиот систем

А1он
„Пред Судскиот Совет стои предизвикот за кадровско пополнување на судовите, како со судии, така и со администрација, особено заради фактот дека следува период во кој
Македонија

Судскиот совет констатира престанок на судиската функција на Владимир Туфегџиќ

А1он
Судскиот совет на Република Северна Македонија на денешната седница констатира престанок на судиската функција на судијата Владимир Туфегџиќ, судија во Основен кривичен суд Скопје, по