sudii

Македонија

Наместо Судскиот совет во иднина самите судии меѓусебно ќе се оценуваат

А1он
Имплементацијата на Методологијата за квалитативно оценување на судиите и на претседателите на судовите продолжи со обука на судии кои се членови на комисиите формирани од
Македонија

Црвенковска: Намалувањето на бројноста на судиите штетно ќе се одрази врз функционалноста на судскиот систем

А1он
„Пред Судскиот Совет стои предизвикот за кадровско пополнување на судовите, како со судии, така и со администрација, особено заради фактот дека следува период во кој
Македонија

Владимир Туфегџиќ побарал од декември да не биде судија: Се губи смислата за понатаму, ако нема напредување во кариерата

Кристијан Ландов
Судијата во Кривичниот суд, Владимир Туфегџиќ се повлекува од функцијата и побарал од Судскиот совет, од декември, да повеќе да не ја извршува. Тој смета
Македонија

Судскиoт совет разреши судија и избра четворица претседатели на основни судови

А1он
Судскиот совет разреши и еден судија поради нестручно и несовесно вршење на судиската функција и времено е оддалечен од вршење на судиската функција. Неофицијално, станува
Македонија

Владата се согласи да им се зголемат платите на судиите за 15 проценти

А1он
Владата и Здружението на судии постигнаа согласност за зголемување на платите на судиите од 15 проценти. Десет проценти оваа година, а пет проценти следната, изјави
Македонија

Здружение на судии: Судиите да oдвојат минимум 20 отсто од платата за справување со коронавирусот

А1он
Судиите да издвојат најмалку 20 проценти од нивната плата за месеците април и мај 2020 година за сметка на Солидарниот фонд за справување со вирусот
Свет

Полскиот Сенат го отфрли предлог-законот за „дисциплинирање“ судии

А1он
Полскиот Сенат, каде доминира опозицијата, денеска го отфрли предлог законот, со кој се овозможување „дисциплинирање“ судии кои критикуваат владини реформи. Од вкупно 100 сенатори, против
Македонија

Три месеца од разрешувањето на Јово Вангеловски, врховните судии ќе бираат кој да одлучува за неговата жалба

Васко Маглешов
По повеќе од три месеци в четврток конечно треба да се комплетира комисијата која треба да расправа за жалбата за разрешувањето на експретседателот на Врховниот