ustaven sud

Македонија

Уставниот суд ги поништи изводите со графата националност

Орце Костов
Уставниот суд на денешната седница донесе одлука да го поништи Упатството за изменување и дополнување на упатството за начинот на водење, заштита и чување на
Македонија

Уставниот суд донесе одлука да го поништи Упатството за водење на матични книги

А1он
Уставниот суд на денешната седница донесе Одлука да го поништи Упатството за изменување и дополнување на Упатството за начинот на водење, заштита и чување на
Македонија

Уставниот суд едногласно одлучи да не се поведе постапка за Преспанскиот договор

А1он
Уставниот суд едногласно одлучил да не се поведе постапка по иницијативата за Преспанскиот договор. Ова денеска на прес конференција го соопшти претседателката на Уставниот суд,
Македонија

Можно е „Бехтел и Енка“ да манипулира со работните часови на работниците: Уставен оформи предмет по барање на Хелсиншки

Орце Костов
Уставниот суд оформи предмет во кој ќе ја разгледува уставноста на Законот за изменување и дополнување на Законот за работните односи и оспорените членови 1,2
Македонија

Уставен суд не донесе одлука за Законот за матична евиденција, предметот останува отворен

А1он
Уставниот суд на денешната седница не донесе одлука по иницијативата на политичката партија „Левица“ за оценување на уставноста на три члена од Законот за матичната
Македонија

Законот за матична евиденција пред Уставен суд

А1он
Уставниот суд на денешната седница ќе ја разгледа иницијативата на политичката партија „Левица“ за оценување на уставноста на Законот за матична евиденција. „Левица“, како што
Македонија

Законот за матичната евиденција на седницата на Уставен суд в четврток

А1он
Уставниот суд в четврток на седница ќе расправа по предметот во кој е оспорен Законот за матичната евиденција, по иницијатива на политичката партија „Левица”. –
Македонија

Уставен суд: Лога кажува невистини и произволни констатации

А1он
Имајќи ја предвид својата позиција и независност, Уставниот суд е должен да реагира на невистинитите и неточни тврдења искажани од страна на министерот за правда
Македонија

Изводот со графа за етничка припадност надвор од употреба: Уставен суд се сомнева во законитоста на упатството

Орце Костов
Уставниот суд привремено го стави надвор од употреба упатството за издавање на извод на родени кое го донесе министерот за правда Кренар Лога, а во