portali

Свет

Главна цел на измените на Законот за медиуми треба да биде законската регулација на интернет порталите

А1он
И со новиот предлог-закон за измени и дополнувања на Законот за медиуми, чиј текст бил утврден на седница на Владата, продолжува практиката на селективно, арбитрерно
Македонија

(ВИДЕО) Онлајн медиумите и социјалните мрежи се најчест извор на граѓаните на информации за политика

Орце Костов
Социјалните мрежи, односно онлајн медиумите се најчестите извори за информирање на граѓаните со политички теми и теми поврзани со евроинтеграциите, покажаа резултатите на истражувањето на
Македонија

Здружението Онлајнмедиа бара и предлага конкретни решенија за законска регулација на онлајн медиумите

А1он
Здружението Онлајнмедиа.мк бара итни промени во Законот за медиуми, во Законот за авторски и сродни права и во Изборниот законик со цел да се регулира
Македонија

Бојан Кордалов: Социјалните мрежи не креираат вести како порталите, не може да бидат главен извор на информирање

Орце Костов
Социјалните мрежи не можат да бидат главен извор на информирање затоа што не создаваат содржини како онлајн медиумите и другите традиционални медиуми. Ова е став
Македонија

МАН: Ние предлагаме интернет-порталите законски да станат медиуми, ЗНМ се противи

А1он
Македонската асоцијација на новинари (МАН) реагираше по денешната пресуда со која се одбива барањето на исплата на отштета на новинарот Горан Трпеноски за настаните на
Истражувања Македонија

Партиите го изиграа ДИК, се рекламирале и на портали кои не бараат пари од државата за рекламите

Политичките партии се рекламирале и на портали кои не доставиле фактури до Државната изборна комисија за да добијат државни пари, покрај оние кои веќе имаат
Истражувања Македонија

Кај портали со голи задници и партиски послушници заврши дел од државните пари за рекламирање на партиите

Меѓу медиумите што добија државни пари за рекламирање во изборната кампања има и такви што, по изборите, не објавуваат вести, има портали на кои излегуваат
Македонија

Портали со фантомски новинари во земјата на лажните вести

Мери Јордановска
Дали и на кој медиум, особено во делот на интернет-просторот, може да му се верува, е прашање со коешто одамна имаат дилема граѓаните, а во последно
Видео Македонија

ВИДЕО: Партиите предлагаат ДИК да не ги мониторира порталите во изборна кампања

Кристијан Ландов
Се брише обврската Државната изборна комисија да врши монторинг на порталите во изборна кампања, со предложените измени за Изборниот законик. Како што образложи еден од
Економија

Огласувачите да ги зголемат буџетите за дигиталните издавачи во Македонија

А1он
Претседателот на ИАБ Македонија, Борис Ефтимовски, ги повика најголемите огласувачи во Македонија во своите буџети за реклама за наредната година да го зголемат делот предвиден