znm

Македонија

Реакција на новинарските здруженија: Не ни треба реприза со платените јавни кампањи во медиумите

А1он
Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Советот за етика во медиумите
Македонија

Новинарите реагираат на најавите за владини реклами во медиумите: Лага е дека ние сме го барале тоа

А1он
Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Советот за етика во медиумите
Економија

Новинарските здруженија бараат Економија да ги поништи тендерите за медиумска кампања

А1он
Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Советот за етика во медиумите
Македонија

ЗНМ: Важноста на независното и професионалното новинарство стана поважна од кога било

А1он
Одбележувајќи го Светскиот ден за слобода на медиумите – 3 мај, денес во услови на светска здравствена криза, повеќе од кога и да е претходно
Македонија

Европската Федерација на Новинари го поддржа ЗНМ: Да се преиспита одлуката на судот за 27-ми април

А1он
На 27ми април 2017 година за време на протестот во Скопје што подоцна резултираше со упад од демонстрантите во зградата на Парламентот, вкупно 21 новинари
Македонија

ЗНМ доби поддршка од Европската федерација на новинари околу судските пресуди за „27 април“

А1он
На 27 април 2017 година за време на протестот во Скопје кој што подоцна резултираше со упад од демонстрантите во зградата на Парламентот, вкупно 21
Македонија

МАН: Ние предлагаме интернет-порталите законски да станат медиуми, ЗНМ се противи

А1он
Македонската асоцијација на новинари (МАН) реагираше по денешната пресуда со која се одбива барањето на исплата на отштета на новинарот Горан Трпеноски за настаните на
Македонија

ЗНМ: Уште една срамна пресуда за новинарите за настаните од „27ми април“

А1он
Основниот граѓански суд во Скопје, денеска ја одби тужбата за спреченост на правото на информирање на граѓаните како и за нематеријална штета за претрпен страв
Македонија

ЗНМ: Според извештајот на Стејт Департмент одговорот на властите за заштита на новинарите е бавен и неефикасен

А1он
Во извештајот на Стеј Департментот за 2020 година за почитување на човековите права во Македонија, се нотирани речиси сите посериозни напади врз новинари за последните