mediumi

Македонија

Новинарите реагираат на најавите за владини реклами во медиумите: Лага е дека ние сме го барале тоа

А1он
Здружението на новинарите на Македонија (ЗНМ), Самостојниот синдикат на новинари и медиумски работници (ССНМ), Македонскиот институт за медиуми (МИМ) и Советот за етика во медиумите
Македонија

Владата ќе основа медиумски фонд за проекти од јавен интерес

А1он
Владата по опсежни анализи и дебати, како и консултации со домашни и меѓународни институции, смета дека се прифатливи најголем дел од барањата на медиумите и
Македонија

„Репортери без граници“: Македонија две места погоре на листата, критики за државните реклами во медиумите

А1он
Две места повисоко, но критиките остануваат. Од 92-ро, Северна Македонија се најде на 90-то место на индексот на Репортери без граници (РБГ). Изминатата 2020 е
Македонија

Репортери без граници: Културата на неказнивост продолжува во С.Македонија

А1он
Последниот извештај на Репортери без граници за сите земји во светот е објавен денеска, Северна Македонија бележи подобрување од две места во глобалниот индекс, но
Македонија

Анализа: Медиумите во изборната кампања во 2020 година покажаа тежнеење за промоција на мажите

А1он
Медиумското покривање на изборната кампања за предвремените парламентарни избори во 2020 година покажа забележително тежнеење кон промоција на мажите – кандидати за пратеници и машкиот
Македонија

ОБСЕ и Советот за етика во медиумите ги објавија првите Насоки за етичко известување на онлајн медиумите во Северна Македонија

А1он
За подобрување на професионалните стандарди на онлајн медиумите, Мисијата на ОБСЕ во Скопје го поддржа Советот за етика во медиумите (СЕММ) во изготвувањето Насоки за
Македонија

АПЕММ се противи на директната финансиска помош за медиумите, бара строги правила за поделбата на државните пари

А1он
Членките на АПЕММ сметаат дека директна помош на медиумите, без натпревар и без контрола и правила за дистрибуција на финансии, ќе значат дисторзија на пазарот,
Македонија

Отворен конкурсот за наградата од Европската унија за истражувачко новинарство

А1он
Отворен е конкурсот за истражувачки стории од земјите на Западен Балкан и Турција за годишната Награда од Европската унија за истражувачко новинарство. На конкурсот може
Свет

Блокадата на Фејсбук ја спушти посетеноста на австралиските онлајн медиуми

А1он
Веб-сообраќајот кон австралиските новински страници опадна за 13 отсто во државата и за 30 отсто од странство откако оваа недела Фејсбук ја блокираше содржината на