svet

Економија

Две третини од компаниите во светот имаат проблем да најдат кадар

А1он
Истражувањето, во кое беа вклучени речиси 45.000 работодавачи во 43 земји, покажа дека 69 проценти од испитаниците пријавиле проблеми при наоѓање персонал, што е максимум
Економија

Производителите на играчки најавуваат повисоки цени

А1он
Производителите на едни од најпопуларните детски играчки предупредуваат дека поради глобалната криза со испораката и недостигот на работна рака, оваа божикна сезона подароците за децата
Свет

Од почетокот на годината, повеќе од 100 напади врз хуманитарни работници

А1он
Од почетокот на оваа година, евидентирани се повеќе од 100 големи напади врз хуманитарни работници, објави Европската комисија по повод денешниот Светски ден на хуманитарците.
Свет

Светска програма за храна: Тиграј в петок останува без храна

А1он
Директорот на Светската програма за храна (World food programme), Дејвид Бизли, изјави дека Агенцијата на Обединети нации во етиопскиот регион Тиграј в петок ќе остане
Свет

ОН: Коронавирусот ја влоши ситуацијата во светот – секое десетто лице гладува

А1он
Пандемијата на коронавирусoт го зголеми бројот на гладни луѓе во светот, а во моментов секој десетти човек на нашата планета гладува, поради што пет организации
Свет

ОН предупредува дека милиони деца во светот не примиле задолжителни вакцини поради пандемијата

А1он
Околу 23 милиони деца ширум светот ја пропуштија задолжителната вакцинација во 2020 година – 3,7 милиони повеќе отколку во 2019 година и најмногу од 2009
Економија

ОЕЦД: Новиот глобален данок на земјите ќе им донесе 150 милијарди долари приход

А1он
Договорот за промена на глобалниот даночен систем ќе ја ограничи даночната конкуренција и ќе им обезбеди на земјите дополнителни приходи од околу 150 милијарди долари