ministerstvo za finansii

Економија

Во Министерството за финансии треба да се одржи состанок со увозниците на моторни возила

А1он
– Во Министерството за финансии се очекува да се одржи состанок со увозниците на моторни возила по најавите за зголемување на данокот за увоз на
Економија

Бесими за Извештајот на СБ: Продолжуваме со фискалната консолидација и поддршка на растот

А1он
Министерот за финансии Фатмир Бесими вели дека внимателно се следат извештаите од меѓународните финансиски институции за состојбата во нашата економија и се прават проекции на
Економија

МФ: Обезбедени 100 милиони евра од ЕБОР за поддршка за справување со енергетската криза

А1он
Владата обезбеди 100 милиони евра поволни средства за поддршка на ЕСМ што е дел од активностите што се преземаат за справување со енергетската криза. Законското
Економија

МФ: Се намалува рокот за намирување на обврските на јавниот сектор кон приватните компании на 30 дена

А1он
ржавата го крати рокот за намирување на обврските кон приватните компании на 30 дена. Законските измени со кои се регулира ваквата обврска го подготви Министерството
Економија

Се работи на воспоставување систем за раст на платите на вработените во јавниот сектор информира Министерството за финасии

А1он
Одржлива и долгорочна методологија заснована на објективно дефинирани критериуми е решението кое го бараме за платите на вработените во целиот јавен сектор. Веќе се работи
Економија

МФ: Усвоени измените на Законот за данок на личен доход за укинување на прогресивното оданочување и даночењето на каматите од заштедите

А1он
Собранието ги усвои измените на Законот за данокот на личен доход со кој од 1 јануари 2023 година се продолжува со примена на рамниот данок
Економија

Бесими со експертите за даночната реформа – Инклузивноста и транспарентноста е најважна во процесот на дефинирање на крајните решенија

А1он
Експертската јавност денеска беше дел од серијата состаноци што Министерството за финансии ги организира во рамки на јавната дебата за даночната реформа. Концептот на даночни
Економија

МФ: Јавниот долг 54,9 % од БДП, намален дополнителни 2,2 процентни поени

А1он
Дополнителни 2,2 процентни поени намалување забележа јавниот долг. Денеска објавените податоци покажуваат дека заклучно со првиот квартал од 2022 година јавниот долг се спушти на
Економија

МФ: Јавниот долг во услови на криза намален на 57,1% од БДП, на ниво под мастришкиот критериум

А1он
Јавниот долг, заклучно со 31.3.2022 година, изнесува 57,1% и е намален за 3,7 процентни поени во однос на 31.12.2021 година кога изнесуваше 60,8% од БДП.
Економија

МФ: Во подготoвка се правни решенија за промена на надоместокот за приватизација на државно градежно земјиште

А1он
Во тек е подготовка на правни решенија со кои ќе се променат надоместоците за приватизација на градежно земјиште во државна сопственост, кое се спроведува од