besimi

Економија

Бесими: Капиталните инвестиции и развојот приоритет на Владата, ЕБОР продолжува со силната поддршка за нивна реализација

А1он
Капиталните инвестиции се еден од најзначајните приоритети на Владата и тие во буџетот за 2023 година се планирани на ниво од 790 милиони евра. Во
Економија

Бесими: Дефицитот во Буџетот се капитални инвестиции, поддршката за справување со енергетската криза и отплата на камати

А1он
Буџетот за 2023 одина е реалност и ја зема предвид актуелната состојба под влијание на енергетската и ценовната криза, ги зема предвид напорите за заздравување
Економија

Бесими: Силна поддршка од ЕБОР за приоритетните проекти на Владата

А1он
Република Северна Македонија има значајна поддршка во реализација на нејзините приоритети од меѓународните финансиски институции. Меѓу најголемите поддржувачи во спровеведување на приоритетните проекти за инфраструктурно
Економија

Бесими: Издвоивме најмногу средства за мерки како процент од БДП во регионот, во борбата со енергетската и ценовната криза

А1он
Од почетокот на енергетската и ценовната криза, нашата Влада имаше најсилен фискален одговор во регионот, дури за неколку пати посилен во однос на останатите земји
Економија

Зоран Витанов: Паразитите на ДУИ нè чинат 50 милиони евра, сега Бесими бара пари да ги нахраниме

Орце Костов
„Паразитите на ДУИ што се вработија во администрацијата, а не доаѓаат на работа, нè чинат 50 милиони евра и сега Бесими ќе бара пари од
Економија

Ковачевски – Бесими: Следуваат најголемите системски реформи во јавните финансии

А1он
Најголемите реформи во јавните финансии во изминатите две децении, на кои ќе се гради систем кој ќе продуцира повисоки стапки на економски раст и подобар
Економија

Бесими: Со прераспределба на средства од Буџетот се обезбедуваат повеќе средства за капитални инвестиции и енергетската криза

А1он
Буџетски средства во висина од околу 5,4 милијарди денари ќе се прераспределат за зголемување на капитални инвестиции, за здравство, за надминување на енергетската криза, како
Економија

Бесими: Без политички консензус нема нови проекти, инвестиции и економски раст

А1он
Министерот за финансии Фатмир Бесими денеска, на вториот ден од комисиската расправа за Предлог-буџетот за 2022 година, уште еднаш апелира пратениците побрзо да ги усвојат
Економија

Бесими: Иновативни начини за финансирање на инвестициите во јавниот и приватниот сектор преку Планот за забрзан економски раст

А1он
Планот за забрзан економски раст денеска беше претставен пред стопанските комори, банките, Дирекцијата за Технолошки индустриски развојни зони, Развојната банка и Фондот за иновации и
Економија

Средба Бесими – Алиу: Регионален развој и соработка за развој на заеднички проекти

А1он
Регионалниот развој, соработката за развој на заеднички проекти во делот на инфраструктурата, како и „Планот за забрзување на растот“ и транзицијата кон дигитална и зелена