„За нас леб од 33 денари, за министрите плата од 1.800 евра“ – Протест на вработените во Министерството за култура

Од:

„Ние добивме леб од 33 денари, а министри со плата од 1.800 евра со која ќе можат да си купат што сакаат“ истакнаа вработените во Министерството за култура кои шести ден протестираат пред Владата и бараат покачување на плата.

Втора недела се на протести, но никој од надлежните не сака да ги прими на разговор.

– Со овој протест го означуваме крајот на втората недела во која како преставници на Министерството за култура, Управата за заштита на културното наследство и Агенцијата за филм, упорно бараме некој да ги сослуша нашите барања.

Очигледно „кучињата си лаат карванот си врви“. Извесно е дека именуваните функционери ќе си добијат покачување од 78% или илустративно еден министер ќе добива 1.800 евра, а еден обичен работник од државната администравија од 400 евра. Платите на функционерите ќе бидат четири пати поголеми од платите на вработените во јавниот сектор.

Министерот за финансии ќе обезбеди за нив повисоки плати и без протести. Зашто нели тие тоа го заслужуваат. Секојдневно сме сведоци на покачувања во другите сектори, освен секторот култура кој останува на маргините“, истакна од синдикатот.

Повикаа да ми се придружат другите колеги од помалку важните министерства за да се изборат заедно за достинствена плата. Бараат прием кај министерот за финансии Фатмир Бисими за да им каже кога ќе го добијат она што им следува и она покачување што веќе го добија другите министерства.

Би можело да ве интересира

Потпишување анекс на Колективниот договор веднаш по формирањето на новата влада, бараат здравствените работници

Орце Костов

Синдикатот бара повеќе кадар во Клиничка болница Тетово, недостигаат 400 вработени

Орце Костов

Работниците контра министерката за култура: Зголемувањето на платите е два, а не 12 отсто

Орце Костов

Почина актерот Мустафа Јашар

Протест за измени на законот за заедничко старателство по развод

Квинтетот на Симон Трпчески и оркестарот „Ајга“ со два концерти во Скопје