finansii

Македонија

(ВИДЕО) Петрова: Бесими незаконски потпишал согласности за 3.000 вработувања во државни институции

А1он
Вишиот управен суд донесе две пресуди со кои се оспорени преку 3.000 акти за вработување и унапредување, како и за издадени согласности за вработување по
Македонија

Протести и штрајкови најави Синдикатот на Министерство за финансии при УПОЗ ако не се потпише колективен договор

А1он
Протести и штрајкови најави Синдикатот на Министерството за финансии при УПОЗ, ако не се потпише колективен договор. Ова беше кажано на денешната прес конференција на
Економија

МФ: Новата ПЕР 2024-2026 усвоена од Владата, поставена основа за нашата Реформска агенда за Планот за раст на Западен Балкан

А1он
Седумнаесет реформски мерки во шест структурни реформи содржи новата Програма на економски реформи (ПЕР) 2024-2026 која Министерството за финансии ја подготви заедно со другите институции,
Македонија

Не смее да се вработува освен за испразнето место, но фалат луѓе во администрација вели Бесими

Анита Петровска Рајковиќ
Највисока реализација на капитални инвестиции во однос на планираното во Буџетот е остварена минатата година. Реализацијата е на ниво од 97 проценти во однос на
Економија

Од јануари нема да се чека согласност од Финансии за вработување во администрација

Измените на Законот за Буџет кои стапуваат на сила на почетокот на следната година, сите министерства, јавни претпријатија, јавно-приватни субјекти и сите друштва кои се
Економија

МФ: За справување со кризата над 250 милиони евра со поволни услови од ЕУ, КфВ, СБ и Фондот при ОПЕК

А1он
Сто милиони евра макрофинансиска поддршка од ЕУ стануваат достапни за Република Северна Македонија. Во Собранието е изгласано законското решение со кое се овозможува потпишување договор
Економија

Министерство за финансии: Укината можноста да се рефинансира кредит во иста банка

Орце Костов
Законското решение, кое го подготви Министерството за финансии, а е во насока на поголема заштита на граѓаните кои ги користат услугите на финансиските друштва доби
Економија

Државата најде начин како да дојде до заштедите на граѓаните: Ќе им се нудат обврзници со повисока камата отколку во банка

Орце Костов
На големо се промовира новата граѓанска обврзница која министерството за финансии ќе ја издава почнувајќи од јуни со минимален износ од 10.000 денари и рочност
Економија

Николоски на Самитот на министри за финансии: Посветени сме на менаџирање со енергетската криза и креирање политики за одржлив економски раст

А1он
Буџетот за 2023 година ќе биде во насока на менаџирање на енергетската криза и креирање политики кои ќе овозможат нашата економија да стане одржлива, модерна