ministerstvo za finansii

Економија

Димитриевска-Кочоска: До крајот на месецот се очекуваат понудите од банките за 400 милиони евра

А1он
Најдоцна до 5 мај се очекува да се добијат 400-те милиони евра што државата ги бара од комерцијалните банки, за обезбедување дополнителни средства за надминување
Македонија

Димитриеска Кочоска: Министерката Ангеловска ми нема одговорено на ниедно барање

А1он
Дополнителната заменик-министерка за финансии од редовите на опозицијата Гордана Димитриеска Кочоска реагира на прес-конференцијата на министерката Нина Ангеловска која изјави дека буџетот е во добра
Економија

Ангеловска: Интензивно работиме на подобрување на фискалната транспарентност

А1он
Интезивно се работи на реформи во управувањето со јавните финансии, особено во насока на подобрување на фискалната транспарентност и нов интегриран информациски систем за управување
Македонија

Рокот за заемот од пола милијарда евра за новиот клинички центар истекува утре

Утре истекува рокот кој Министерството за здравство и Министерството за финансии заеднички го дадоа на меѓународните финансиски организации и меѓународни банки за евентуално одобрување заем
Македонија

Како Заев ја ископа законската дупка за да биде и премиер и министер

Дали премиерот Зоран Заев може привремено да ја извршува функцијата министер за финансии до изборот на нов и дали тоа е сива зона и правен
Економија

Тевдовски: Со новиот закон за јавни набавки се подобрува вклученоста на малите претпријатија во набавките

А1он
Со новиот Закон за јавни набавки, што ќе стартува од април, се воведуваат низа мерки што ги подобруваат условите за вклученост на малите и средни
Економија

„Стандард и пурс“ го потврди кредитниот рејтинг на земјава, со стабилен изглед

А1он
Aгенцијата „Стандард енд пурс“ (“Standard and Poor’s”) соопшти дека го потврдува кредитниот рејтинг на Северна Македонија ББ-, со стабилен изглед. Според извештајот, решавањето на спорот
Економија

Тевдовски: Успешно се реализираат мерките од Програмата за економски реформи

А1он
Министерството за финансии ќе продолжи да го зајакнува управувањето со јавните финансии, да ја подобрува фискалната дисциплина и транспарентноста во трошењето на јавните пари, истакна
Економија

За олеснување на трговијата и транспортот 26,2 милиони евра од Светска банка

А1он
За да се намалат трошоците за трговија и да се зголеми ефикасноста на транспортот, Министерството за финансии во име на Владата ќе склучи договор за