antikorupciska

Македонија

Пратениците расправаат за Националната стратегија за спречување на корупцијата

А1он
Собранието, во рамките од денешниот дел од работата по дневниот ред на 32-та седница, ја започна расправата за Национална стратегија за спречување на корупцијата и
Македонија

Антикорупциска бара мерки за министерот Хоџа и прекрошна постапка за директорот на МЕПСО

А1он
Државната комисија за спречување на корупција на денешната седница констатира дека во врска со случајот на министерот за земјоделство, шумарство и водостопанство Арјанит Хоџа е
Македонија

Антикорупциска бара преиспитување на изборот на членови во УО на КХВ и прекршочен налог за директорот на Агенцијата за филм

А1он
Државната комисија за спречување на корупцијата (ДКСК) ќе достави иницијатива до новата Влада со која ќе бара повторно преоценување на комплетната постапка за избор на
Македонија

Антикорупциска од ДПИ ќе бара вонреден инспекциски надзор за постапката за избор на ректор на УКИМ

А1он
Антикорупциската комисија ќе упати барање до Државниот просветен инспекторат (ДПИ) да изврши вонреден инспекциски надзор за примената на Законот за високото образование и Статутот на
Македонија

ДКСК: Продолжуваме да постапуваме по сите предмети со еднаков пристап без разлика кој е подносител

А1он
Државната комисија за спречување на корупцијата вели дека при постапувањето по конкретни предмети поднесени од физички лица, користи редовна практика да одржува состаноци по барање
Македонија

Поради бирократски прашања заглавено просторното и кадровското екипирање на антикорупциската комисија

А1он
Вицепремиерот Бујар Османи на денешната средба со претставниците од Државната комисија за спречување на корупцијата изрази жалење што и оваа средба е во старите простории
Македонија

Ќе се потпише меѓународен договор со кој антикорупциска ќе има увид во имотот на функционерите во странство

А1он
Државната комисија за спречување на корупцијата ќе има увид во имотот на функционерите во странство. Владата на денешната седница ја прифати информацијата на предлог на
Македонија

Јавното обвинителство ги отфрла наводите на анткорупциска за работење под притисок

А1он
Јавното обвинителство ги отфрла паушалните наводи за притисоци и влијанија и истакнува дека времето потребно за утврдување на фактичката сосотојба во предметите не е соодветен
Македонија

Обвинителството ја отфрли пријавата на антикорупциска против ректорот на УКИМ

Мери Јордановска
Основното јавно обвинителство ја отфрли иницијативата на Антикорупциската комисија за кривично гонење на ректорот на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, Никола Јанкуловски. Според обвинителството, нема
Македонија

Струга под лупа на антикорупциската – политички пресуди и незаконско работење на Мерко

Антикорупциската комисија ќе ја преиспитува работата на струшкиот суд поради тоа што наводно биле носени притисок кои се косат една со друга, а постојат и