ukim

Македонија

Никому не му паѓа на памет да ја укине Катедрата по македонски јазик, истакна Заев

А1он
Јавно беше објавено и од Катедрата за македонски јазик и од соодветниот Факултет на кој е оваа катедра, дека нема никакви планови за нејзино укинување
Македонија

Филолошки факултет: Невистини и манипулации се написите за укинување на катедрите за македонски јазик и за македонска книжевност

А1он
Филолошкиот факултет преку отворено писмо укажува дека тврдењата за укинување на катедрите за македонски јазик и за македонска книжевност се целосни невистини. Писмото го пренесуваме
Македонија

Спроведено истражување за работата на студентските собранија при УКИМ

А1он
Под наслов „Една година студентски претставници – Анализа на работата на студентските собранија при Универзитетот Св. Кирил и Методиј“ Младински образовен форум спроведе истражување за
Македонија

Справувањето со пандемијата во фокусот на Светскиот ден на науката за мир и развој

А1он
По повод Светскиот ден на науката за мир и развој – 10 Ноември, Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ денеска на онлајн-одбележување, поради пандемијата, ги соопшти
Македонија

Академски час на најстариот факултет: Стота генерација студенти на Филозофски на УКИМ

А1он
Прв академски час денеска беше организиран и на Филозофскиот факултет на Скопскиот универзитет, на кој во 2020/2021 е запишана стотата генерација студенти. Филозофскиот е најстара
Македонија

(ВИДЕО) Пендаровски до бруцошите на Правен: Знаењето и експертизата кои ќе ги добиете ни се неопходни за нашата трансформација на патот кон ЕУ

А1он
На Правниот факултет „Јустинијан Први“ на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје денеска се одржа првиот академски час, во присуство на претседателот на државата
Македонија

Прв академски час на факултетите

А1он
За новата генерација студенти, факултетите денеска традиционално ќе одржат прв академски час, кој поради пандемијата ќе се организира на отворено или онлајн. Ректорот на Универзитетот
Македонија

Факултетите на УКИМ ќе објават ранг-листи на пријавени кандидати според успехот во средно образование

А1он
Факултетите на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“-Скопје денеска ќе објават прелиминарни ранг-листи со резултати од успехот од средно образование на кандидатите што се пријавија на
Македонија

Конференција за 100 години постоење на Филозофскиот факултет на УКИМ

А1он
„Науката и општеството: придонесот на хуманистичките и општествените науки“ е насловена конференцијата по повод 100 години од основањето на Филозофскиот факултет во Скопје. Ќе се