ukim

Македонија

Студентите револтирани: Редуциран превоз, домовите затворени, нема ваучери за сместување

Габриела Димковиќ-Мишевска
„Книгите, индексот и сите останати материјали ми останаа во студентскиот дом ‘Стив Наумов’ откако во март се вратив во Делчево. Министерството дури денес даде зелено
Македонија

Тројачанец: Имаме една кандидатура за ректор на УКИМ, другите пријави кога Комисијата ќе продолжи да работи

А1он
Комисијата вчера се состана бидејќи добивме правна поука дека согласно со новата Уредба сите дејствија се ставаат во мирување. Тоа автоматски подразбира и нашата работа,
Македонија

Активностите за избор на ректор на УКИМ ставени во мирување, неофицијално има повеќе од четири кандидати

А1он
Согласно со Уредбата објавена во Службен весник бр.149 на 5.6.2020 со бр. 44-5004/1, сите активности на Универзитетската изборна комисија се ставени во мирување. Ова е соопштено на
Македонија

Тројцата кандидати за ректор на УКИМ ќе ги поднесат програмите зашто истекува рокот, а постапката за избор не е запрена

А1он
Тројцата кандидати за ректор на Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“, професорите Вујица Живковиќ, Драги Димитриевски и Петар Атанасов, соопштија дека се принудени да ги поднесат
Македонија

СОНК: Најновата Уредба е јасна, очекуваме изборната комисија при УКИМ да ги стопира и одложи сите активности

А1он
Се чини дека е јасна најновата Уредба на Владата за замрзнување на изборните активности на УКИМ сè до завршување на вонредната состојба во државата. Во
Македонија

НАкС: Очекуваме ректорот на УКИМ да ги сопре постапките за избор на ректор и Сенат, се до завршување на вонредната состојба

А1он
Владата на 61 седница, усвои дополнување на Уредбата за примена на Законот за високото образование за време на вонредна состојба, при што изрично се одредува
Македонија

Отворено писмо на НАкС до ректорот на УКИМ и Универзитетската изборна комисија

А1он
Независниот академски синдикат упати отворено писмо до ректорот на УКИМ и Универзитетската изборна комисија. Писмото го пренесуваме интегрално „Почитуван ректор, почитувани членови на Универзитетската изборна
Македонија

Претставка од НАкС до Инспекторатот за незаконски избор на сенатори на УКИМ

А1он
Независниот академски синдикат (НАкС) денеска поднесе претставка до Државниот просветен инспекторат (ДПИ) за отпочната постапка за избор на членови на Сенатот на Универзитетот „Св. Кирил
Култура

Национален квалификациски натпревар по кинески јазик „Кинески мост”

А1он
Институтот „Конфуциј“ при Универзитетот „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје денеска организира национален квалификациски натпревар по кинески јазик за Меѓународниот натпревар „Кинески мост”. Натпреварот може
Македонија

Антикорупциска од ДПИ ќе бара вонреден инспекциски надзор за постапката за избор на ректор на УКИМ

А1он
Антикорупциската комисија ќе упати барање до Државниот просветен инспекторат (ДПИ) да изврши вонреден инспекциски надзор за примената на Законот за високото образование и Статутот на