lekovi

Македонија

Лекот clopidogrel на позитивната листа на ФЗОМ, олеснето пропишувањето на levothyroxine

А1он
Од 1 ноември позитивната листа на лекови на товар на Фондот за здравствено осигурување на Македонија се проширува со нов лек clopidogrel, за кардиоваскуларни заболувања,
Македонија

Терапијата за мултиплекс склероза од денеска ќе се подигнува еднаш на три месеци

А1он
Пациентите со мултиплекс склероза од денеска со само една посета на Клиниката за неврологија ќе можат да подигнуваат тримесечна терапија. Станува збор за олеснување кое
Македонија

Промовирана Листа на ОТЦ лекови за продажба во супермаркети и бензински станици

А1он
Формирана е Листата на ОТЦ лековите наменети за продажба во согласност со последните измени и дополнувања на Законот за лекови и медицински помагала кои стапија
Македонија

Алексоска: Нема фалсификувани лекови, постојано се спроведуваат контроли

А1он
Инспекторите од Бирото за лекови постојано се на терен, немаме пронајдено фалсификувани лекови. Ако имаме сознанија за фалсификувани лекови кои би дошле во Македонија, во соработка со другите
Македонија

Ревизија на референтните цени на лекови кои се на товар на ФЗОМ

А1он
Дополнување на 49 нови заштитени имиња на лекови кои опфаќаат 37 лекови по генерика со одредена фармацевтска дозажна форма и јачина од примарната позитивна листа кои
Магазин

Наредба за повлекување на „Фервекс“ од пазарот

А1он
Производителот на популарниот антивирусен лек „Фервекс“, „Бристол-Маерс Сквиб“ издаде наредба за повлекување на производот од пазарот. Наредбата уследи откако беше откриено дека лекот „Фервекс“ со
Свет

Трговијата со лажни лекови во Европа достигнува 10,5 милијарди евра

А1он
Продажбата на фалсификувани лекови на глобално ниво во 2011 година изнесува 60 милијарди евра, а само во Европа трговијата со лажни лекови достигнува 10,5 милијарди евра. На