retki bolesti

Македонија

Лолеска: Тимот на кампањата „Ги запознаваме ретките болести“ годинава брои над 20 стручни соработници

А1он
Гордана Лолеска, главниот „виновник“ за кампањата „Ги запознаваме ретките болести“, која идната година ќе ја има четвртата сезона, ги најави новите 28 емисии со кои
Македонија

Меѓународен ден на хередитален ангиоедем, 24 лица во земјава боледуваат од оваа ретка болест

А1он
Дваесет и четири лица во земјава боледуваат од хередитален ангиоедем кој е ретко заболување што настанува поради недостиг на крвниот протеин Ц1 инхибитор и се
Македонија

Филипче: Ковид кризата ја покажа важноста на иновативната терапија за пациентите со ретки болести

А1он
Значајно се зголеми буџетот за ретките болести, како и бројот на пациенти кои се лекуваат од нив и лековите кои се вклучени во нашата програма.
Македонија

Лицата со ретки болести од земјата дел од пошироката регионална база на податоци

А1он
Во насока на скратување на времето до утврдување дијагноза, како и за поддршка на пациентите и семејствата што се соочуваат со ретка болест и на
Македонија

„Трчајте во октомври“ за поддршка на заболените од ретката болест Вилсон

А1он
Традиционалната хуманитарна штафетна трка „Подај рака 2020“, за поддршка на заболените од ретката болест Вилсон, годинава ќе се одржи во виртуелна форма и ќе трае
Македонија

МЗ: Новите терапии овозможуваат поквалитетен живот на лицата со ретки болести

А1он
Министерството за здравство соопшти дека и денеска на Меѓународниот ден на лицата со Гоше ја нагласува својата заложба за понатамошно подобрување на здравствените и социјални
Македонија

Почна со работа балканската база на податоци со информации за 4.000 ретки болести

А1он
Почна со работа балканската база на податоци за ретки болести, регионален проект што ги вклучува Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Република Српска (БиХ).