retki bolesti

Македонија

„Трчајте во октомври“ за поддршка на заболените од ретката болест Вилсон

А1он
Традиционалната хуманитарна штафетна трка „Подај рака 2020“, за поддршка на заболените од ретката болест Вилсон, годинава ќе се одржи во виртуелна форма и ќе трае
Македонија

МЗ: Новите терапии овозможуваат поквалитетен живот на лицата со ретки болести

А1он
Министерството за здравство соопшти дека и денеска на Меѓународниот ден на лицата со Гоше ја нагласува својата заложба за понатамошно подобрување на здравствените и социјални
Македонија

Почна со работа балканската база на податоци со информации за 4.000 ретки болести

А1он
Почна со работа балканската база на податоци за ретки болести, регионален проект што ги вклучува Хрватска, Црна Гора, Северна Македонија, Србија и Република Српска (БиХ).
Македонија

Веслачка тура во Струга за поддршка на лицата со ретки заболувања

А1он
Здружението на лица со ретки болести „Живот со предизвици“, Спортско-рекреативниот клуб „Соларис“ и хотелот „Beograd Apartments and lounge station“ од Струга, в недела во Струга
Македонија

Одбележување на денот на ретката болест хередитарен ангиоедем

А1он
По повод меѓународниот ден на реткото генетско заболување херидитарен ангиоедем ХАЕ – 16 мај се спроведуваат активности за да се покрене јавната и медицинска свест
Македонија

Клиника за хематологија: За пациентите со ретки болести навреме се обезбедува терапија

А1он
Универзитетската клиника за хематологија соопшти дека во периодот на вонредна состојба предизвикана од ширењето на КОВИД-19, согласно препораките за работа на Министерство за здравство преземале
Македонија

Министерство за здравство: За пациентите со ретки болести обезбедена и предадена е терапијата за 3 месеци

А1он
Министерството за здравство информира дека обезбедени и предадени се таблетарните лекарства за лицата со ретки болести кои се заведени во електронскиот регистар за ретки болести
Македонија

„Живот со предизвици“: Пациентите со ретки болести ги нема на листата на ослободени од работа

А1он
Здружението на граѓани за ретки болести „Живот со предизвици“ од Битола испрати повеќе дописи до Министерството за здравство, министерот и Комисијата за ретки болести, барајќи
Македонија

Филипче: Воведовме шест нови лекови за пациентите со ретки болести

А1он
Претседателот на Комисијата за здравство Венко Филипче, синоќа во Охрид учествуваше на трибината под мотото „Ги запознаваме ретките болести 2020“, во организација на Форумот на