bektesi

Економија

Бектеши ја избриша ставката за трошоци за живот за да поевтини минималната синдикална кошница

Орце Костов
Со новата методологија на пресметка на минималната потрошувачка кошница на Синдикатот и со зголемувањето на минималната плата за март месец, министерот за економија Крешник Бектеши
Економија

Бектеши ќе бара средба со ССМ за утврдувањето на минималната синдикална кошничка

А1он
Министерот за економија Крешник Бектеши утре ќе побара средба со Сојузот на синдикатите на Македонија бидејќи од соработниците во Министерството за економија е утврдено дека
Економија

Бектеши: Нема поевтина струја за водоводните претпријатија што ќе ја покачат цената на водата

Орце Костов
Општините побарале од министерството за економија да продолжат мерките за купување на субвенционирана струја од ЕСМ Продажба за локалните претпријатија за водоснабдување и за основните
Економија

Владата ги намали макароните за 15 отсто, а млечните производи за десет затоа што досега компаниите користеле максимална маржа

Орце Костов
Владата ја замрзна, односно ја намали цената на тестенините за 15% во однос на цената која се применува во трговијата на мало од 1 март.
Економија

Пекарите се заканија: Граѓаните ќе ги оставиме без леб ако се замрзне цената на 33 денари

Орце Костов
Производителите на леб донеле заедничка одлука да го прекинат производството на леб и да ги остават граѓаните без леб првиот ден по објавувањето на одлуката
Економија

Пекарите се заканија: Граѓаните ќе ги оставиме без леб ако се замрзне цената на 33 денари

Орце Костов
Производителите на леб донеле заедничка одлука да го прекинат производството на леб и да ги остават граѓаните без леб првиот ден по објавувањето на одлуката
Економија

Пекарите не го поевтинија лебот, Бектеши и предложи на Владата да им се укине субвенционираната струја

Орце Костов
Министерството за економија испрати предлог-одлука до Владата за укинување на мерката за субвенционирана електрична енергија на компаниите од прехранбената индустрија. Според анализите на Министерството за
Економија

Бектеши порача да не се произведува премногу струја оти нема каде да се складира вишокот

Орце Костов
Министерството за економија, Регулаторна комисија за енергетика и Македонската енергетска асоцијација ќе ја доработуваат легислативата за да се дозволи складирање на вишокот произведена струја од
Економија

Бектеши: Повлечените 1.700 мегавати главно се од снабдувачите кои ги обезбедуваат компаниите на слободниот пазар

А1он
Еднаш месечно или еднаш во два месеца може да се утврди кој трговец или снабдувач повлекол одредени количини електрична енергија од мрежата. Затоа на дневна
Економија

Бектеши: Минималната плата во март околу 20.500 денари, има пари и за зголемување на платата на административците за 2 000 денари

А1он
Идниот месец најверојатно минималната плата ќе биде околу 20 500 денари во приватниот и јавниот сектор и тие средства се предвидени со Буџетот за 2023