sudovi

Македонија

Судијата Авдија кој беше снимен со љубовницата во просториите на Граѓанскиот суд единствен кандидат за претседател на судот

Александар Тодески
Судијата Бесник Авдија е единствениот кандидат за Претседател на Граѓанскиот суд Скопје за кого утре треба да расправа Судскиот совет. Авдија е судијата за кого
Македонија

Судски предмети се чувале во подруми: Надзорот откри пропусти на Судскиот совет

Орце Костов
Неколку пропусти на Судскиот совет констатираше Комисијата за надзор на функционалноста на АКМИС системот во судовите, објави Министерството за правда. Комисијата за надзор на функционалноста
Македонија

Судски совет: Основниот кривичен и Граѓанскиот суд во Скопје се неажурни

А1он
Судскиот совет на денешната 431 седница едногласно со 13 гласа го разгледа и усвои Извештајот за работата на судовите за 2022 година, согласно кој судовите
Регион

Ветингот ги „испразни“ судовите и обвинителствата во Албанија

А1он
Во Албанија речиси 70 отсто од судиите и обвинителите досега биле опфатени со процесот на ветинг, односно проверка на нивните квалификации, нивниот имот, интегритетот и
Македонија

По скратена постапка ќе се донесат законите за зголемување на платите во судството, обвинителствата и на затворската полиција

А1он
Собранието едногласно ја утврди потребата по скратена постапка да се донесат законите со кои се зголемуваат платите за вработените во судската и јавнообвинителската дејност и
Македонија

Повисоки плати во правосудниот и обвинителскиот сектор

А1он
Владата денеска ги прифати и измените и дополнувањата на Законот за плати на јавните обвинители. Со предложените одредби се прилагодува коефициентот за утврдување на плата
Македонија

Одредбите од законот за плати на судиите ќе се најдат пред Уставниот суд

А1он
Здружението на судиите на последната седница задолжило работна група да изготви иницијатива до Уставниот суд на РМ за одредби од законот за плати на судиите