sudstvo

Македонија

Усвоена Развојната секторска стратегија за правосудството 2024 – 2028 година

А1он
Владата усвои „Развојна секторска стратегија за правосудството 2024 – 2028 година“ за која велат дека е во насока на зголемување на ефикасноста на правосудниот систем.
Македонија

Оценската мисија за Судскиот совет неделава завршува со мониторингот

А1он
Оценската мисија на ЕУ предводена од поранешниот претседател на хрватскиот Уставен суд Бранко Хорватин и експерти од земји на Унијата, неделава ќе заврши со монитроинг
Македонија

Ковачевски за кривичниот законик: Казните се од комунистичко време, ги направил Дарт Вејдер, намалувањето е во согласност со ЕУ

Орце Костов
Европската комисија е загрижена од брзото усвојување на дел од измените во Кривичниот законик со кои се намалуваат максималните казни и кои ќе имаат импликации
Македонија

Лидерите на Северна Македонија мора да го ограничат политичкото мешање во судството, вели Стејт департментот

А1он
САД ќе продолжат да поддржуваат влади, партнери од граѓанското општество, независни медиуми и граѓани во борбата против организираниот криминал и искоренување на корупцијата, велат од
Македонија

ВМРО-ДПМНЕ: Лога призна дека го упропастија судството, сега е време цела влада да си даде оставка

А1он
Не е само да се преземаат чекори, туку треба да се преземе одговорност од страна на власта, за живиот песок во кој го втурнаа правосудниот
Македонија

Наместо Судскиот совет во иднина самите судии меѓусебно ќе се оценуваат

А1он
Имплементацијата на Методологијата за квалитативно оценување на судиите и на претседателите на судовите продолжи со обука на судии кои се членови на комисиите формирани од
Македонија

Маричиќ: Новото кривично дело „безобѕирно управување на моторно возило” предлог на судии и обвинители

А1он
Новото кривично дело во областа на сообраќајот „безобѕирно управување на моторно возило” е предлог на судии и обвинителите кој учествуваат во работната група за изготвување
Македонија

Иван Џолев в.д. претседател на Кривичниот суд Скопје

А1он
Досегашниот претседател на скопскиот Основен кривичен суд, Иван Џолев, со одлука на Судскиот совет денеска е определен за вршител на должност претседател на Кривичниот суд
Македонија

Спано за пресудите за Софија: Секоја членка на СЕ е обврзана со Конвенцијата да ги спроведува пресудите на Судот

А1он
Oпштото начело е сосема јасно е секоја земја-членка на Советот на Европа е обврзана со Конвенцијата да ги спроведува пресудите на Судот. Во голем број
Македонија

Спано: Има добри реформи во македонското судство кога станува збор за ограничување на максималното траење на постапките

А1он
Еден од позитивните развојни текови кога станува збор за македонското судство е тоа што имаат добри реформи, посебно Врховниот суд и апелациските судови кога станува