sudstvo

Македонија

Разрешена судијката Лаличиќ, која со Мијалков зборуваше за подароци од „Сваровски“и именување судии

Кристијан Ландов
Судскиот совет ја разреши Софија Лаличиќ од судиската функција. 11 членови на Судскиот совет се изјасниле „за“ нејзиното разрешување, а 2 биле „против“. Лаличиќ е
Македонија

Се менува Законот за парнична постапка, предвидени помали казни за учесниците во постапката

А1он
Со Предлог законот за парнична постапка се предвидува намалување на висината на паричната казна за учесниците во постапката, што е во согласност со генералната определба
Македонија

Прилепскиот основен суд првпат изрече доживотна казна затвор

А1он
Прилепскиот основен суд изрече доживотна казна затвор за 52-годишниот Никола Петрески, кој во јануари лани уби двајца, а тешко рани едно лице во семејна трагедија
Македонија

Кривичниот совет при Основниот кривичен суд Скопје го уважи барањето за повторно судење на предметот „Кампања“

А1он
Кривичниот совет при Основниот кривичен суд Скопје постапувајќи по барање на одбраната на Љ.Б. претходно осуден во предметот во јавноста познат како „Кампања“, го уважи
Македонија

Разрешена судијката Лидија Неделкова

Кристијан Ландов
Судскиот совет донесе одлука да ја разреши поранешната претседателка и актуелна судијка во Врховнот суд, Лидија Неделкова, од судиската функција. Одлуката била донесена едноглсно од
Македонија

Кривичниот суд во 2020 година го надминал приливот на предмети и го намалил заостатокот на нерешени предмети

А1он
Основниот кривичен суд Скопје 2020 година го надминал приливот на предмети и го намалил заостатокот на нерешени предмети што е показател на ажурноста на судот,
Македонија

Татјана Михајлова разрешена од функцијата судија, поради нестручно работење поврзано со АКМИС системот

Кристијан Ландов
Судскиот совет ја разреши судијката Татјана Михајлова од судиската функција поради нестручно и несовесно работење. Постапката против неа се водела година и половина, а носењето
Македонија

Гир: Враќањето на јавната доверба во правосудството приоритет број еден

А1он
Враќањето на јавната доверба во судството е приоритет број еден и тука треба да дадат заложби сите засегнати страни. Функционален правосуден систем е фундаментален процес
Македонија

Заев: Прочистувањето на судството ќе открие колку предмети се чуваат во фиоки

А1он
Колку се чуваат корупциски или било какви предмети во фиоки во Јавното обвинителство и правосудството ќе видиме сега со прочистувањето. Судскиот совет и Советот на