korupcija

Свет

САД ги поздравија последните британски напори за борба против светската корупција

А1он
САД ја поздравија Велика Британија за воведување на програмата Глобален режим за санкции против корупцијата, напоменувајќи дека „тоа го засилува партнерството меѓу двете земји во
Македонија

Николовски: Подготвена е физибилити студија за Законот за потекло на имот

А1он
Северна Македонија првпат добива Закон за потекло на имот.Ќе се испитува нелегално стекнат имот и капитал, објави денеска вицепремиерот за борба против корупција и криминал,
Македонија

Амбасадата на САД го поздрави усвојувањето на Националната стратегија за спречување на корупција и судир на интереси

А1он
Американската амбасада во земјава го поздрави усвојувањето на Националната стратегија за спречување на корупција и судир на интереси 2021-2025 година. – Ова е важен чекор,
Македонија

Павле Трајанов предлага да се формира Агенција за борба против тежок криминал и висока корупција

А1он
На денешната расправа за Националната стратегија за борба против корупцијата, Павле Трајанов, пратеник и претседател на Демократскиот сојуз, меѓу другото нагласи: Во Македонија високиот степен
Македонија

Доследна, бескомпромисна и неселективна борба против корупцијата со широка и обврзувачка транспарентност, најави Спасовски

А1он
Доследна, бескомпромисна и неселективна борба против корупцијата со широка и обврзувачка транспарентност е еден од врвните владини приоритети. Таа е заеднички двигател на реформските процеси
Македонија

Маричиќ: Добивме уште еден охрабрувачки извештај од ГРЕКО, целосно или делумно исполнети 13 од вкупно 23 препораки

А1он
Добивме уште еден охрабрувачки извештај од ГРЕКО, за исполнување на препораките од петтиот круг на евалуација, на тема превенција од корупција и промовирање интегритет на
Македонија

Николовски: Позитивната оценка од ГРЕКО показател за јасно изразената политичка волја за крајно искоренување на корупцијата

А1он
Позитивната оценка од ГРЕКО е потврда и показател за нашата јасно изразена политичка волја за спречување и крајно искоренување на корупцијата, рече денеска вицепремиерот Љупчо
Македонија

Николовски: Нема недопирливи во борбата против корупцијата

А1он
Заменикот на претседателот на Владата за борба против корупцијата и криминал, одржлив развој и човечки ресурси Љупчо Николовски денеска, одговарајќи на пратенички прашања во однос
Регион

Македонија, Србија и Црна Гора ќе разменуваат податоци за имотот на јавните функционери

А1он
Српската министерка за правда Маја Поповиќ, црногорската министерка за правда за човекови и малцински права Владимир Лепосавиќ и претседателката на Комисијата за спречување на корупција
Македонија

Околу 70 проценти од јавните претпријатија никогаш не правиле проценка на ризиците од корупција во јавните набавки

А1он
Вкупната вредност на договорите на јавните набавки што ги спроведуваат јавните претпријатија и акционерски друштва основани од Владата и од локалните самоуправи изнесува околу 300