zdravstvo

Македонија

За неколку часа 30 интервенции на Брзата помош, граѓаните да ги почитуваат препораките за заштита од топлото време

А1он
Зголемен е бројот на повици во Службата за Итна медицинска помош во Скопје, а екипите од изутрината, досега, интервенираа кај 30 случаи. Граѓаните кои бараат
Македонија

Лекарска комора: Лекарите мора да бидат безбедни на работните места

А1он
Лекарската комора на РСМ истакнува дека лекарите и здравствените работници мора да се чувствуваат безбедно и да бидат безбедни на своите работни места, бидејќи само
Македонија

Зголемен бројот на повици во Итната медицинска помош во Скопје, дневно стотина интервенции и десетина колапси

А1он
Зголемен е бројот на повици во Службата за Итна медицинска помош во Скопје, а екипите интервенираат дневно кај стотина случаи. Дневно има и од осум
Македонија

Филипче: Верувам дека пензионираните лекари ќе сакаат да се ангажираат во едукација на помладите

А1он
Во изминатиот период од повеќе од три години сме вработиле околу осум илјади луѓе во здравствениот систем, на определено и неопределено доктори и медицински сестри.
Uncategorized

Апарат за испитувања на бубрези, тироидна жлезда, венска циркулација и малигни заболувања ставен во функција во болницата во Битола

А1он
Нов апарат кој служи за функционални испитувања на бубрезите, тироидната жлезда, венската циркулација и испитувања на малигните заболувања е ставен во функција во Клиничката болница
Македонија

Се планираат измени во Програмата за здравствена заштита, дежурства на специјалисти во помалите места

А1он
Министерот за здравство Венко Филипче денеска информираше дека се планираат измени во Програмата за јавно здравје, што подразбира дежурства на специјалисти во помалите места. Тоа
Македонија

Безболна проверка на билирубин за новороденчињата во болницата во Чаир

А1он
Новородените бебиња во Специјалната болница за гинекологија и акушерство „Мајка Тереза“ – Чаир, ќе имаат можност за безболна проверка на билирубин, која им ја овозможи
Македонија

Филипче тврди дека набавките не биле во четири очи, туку само без оглас

А1он
Министерот за здравство Венко Филипче, во врска со наодите од извештајот на Државниот завод за ревизија за склучени договори во министерството без спроведување огласи, денеска
Македонија

Успешно вграден стимулатор на нервот вагус кај 36-годишна пациентка

А1он
Министерството за здравство информира дека денеска на Клиниката за неврохирургија, заедно со тим лекари од Клиниката за неврологија, кај 36-годишна пациентка беше успешно вгарден стимулатор
Македонија

За првпат во земјава спроведена постапка за стимулација на нервот вагус

А1он
За првпат во јавното здравство во нашата земја, денеска се направи една интервенција што означува почеток во работа во една сосема нова сфера во неврохирургијата