Судски предмети се чувале во подруми: Надзорот откри пропусти на Судскиот совет

Од:

Неколку пропусти на Судскиот совет констатираше Комисијата за надзор на функционалноста на АКМИС системот во судовите, објави Министерството за правда.

Комисијата за надзор на функционалноста на АКМИС системот за распределба на предметите во судовите изврши надзор во четири основни судови во државата,Берово, Крушево, Кратово и Куманово при што ги констатираше следните состојби :

-Нецелосно почитување на законските одредби за исклучување и вклучување како и изземање на судии од АКМИС
– Недоволен број на судии во помалите судови со основна надлежност
-Недоволен број на информатичари во судовите
-Неконтинуирано архивирање на предмети и немање соодветен архивски простор, се чуваат во подруми
-Нераспишување на огласи за вработување и унапредувања и покрај добиената согласност од страна на поранешни претседатели
-Тонското снимање главно не функционира

Ова се само дел од забелешките на Комисијата за извршениот надзор во првите шест месеци од годинава, а Министерството за правда и во наредниот период ќе ги објавува на својата веб страница сите записници од извршените надзор во судовите.

Надзорот во Судот во Куманово е извршен во мај и јуни, еден месец пред опожарувањето на подрумските простории во кои изгоре стара архива на судот.

Би можело да ве интересира

Лога: Очекувам брза екстрадиција, списите денеска ќе ги пратиме по електронска пошта и преку амбасадата

Александар Тодески

Судски совет: Министерот Лога е должен да го почитува Законот за судски совет

Лога бара од Судски совет да ја изземе Лорета Ѓоргиева затоа што го одбрани судијата Лазар Нанев

Орце Костов

Предупредувачки протест на Синдикатот на Судскиот Совет, бараат враќање на додатоците на плата

Катерина Ѓуровски

Дамева: Судии одат на увид со возила на странки, недолично е и отвора сомнеж за пристрасност

Орце Костов

Седум судии избрани за претседатели на судови потпишаа свечени изјави во Судски совет