Ministerstvo za kultura

Култура

Министерство за култура: Ќе се менува начинот на финансирање на проектите

А1он
До донесување на новиот закон за остварување на јавниот интерес во културата веднаш да се пристапи кон промена и дополнување на постојниот закон за културата
Култура

Кумановскиот музеј годинава ќе реализира 23 проекти

А1он
Кумановскиот музеј доби 23 проекти, подржани и одобрени од Министерството за култура, соопштија денеска надлежните од оваа националната установа. Годинава ќе се осовременува историското одделение
Култура

По средбата на Заев со Адеми ќе се знае дали ќе се поништи дел од конкурсот на Министерството за култура

А1он
По средбата на премиерот Зоран Заев со министерот за култура Асаф Адеми ќе се знае дали ќе се поништи дел од конкурсот на Министерството за
Македонија

„Уа шнајдери!“ – џиновска ножица за распределбата на парите во културата

А1он
Нова герила-кација во центарот на Скопје. Поставена е огромна ножица на почетокот на булеварот „Партизански одреди“ на која пишува „Уа шнајдери“. Под ножицата, која е
Култура

Арсов: Потребна е комплетна промена на моделот на финансирање во културата

А1он
Младинскиот културен центар нема да зависи од буџетската поддршка и ќе настојува да ги реализира планираните активности, меѓу кои ќе има и гостувања на странски
Култура

Општина Ресен реагира за укинувањето на фестивалот „Актерот на Европа“

А1он
Општина Ресен реагира на одлуката на Министерството за култура за недоделување финансиски средства за Интернационалниот театарски фестивал „Актерот на Европа“. „Во име на граѓаните на
Култура

Комисиите почнаа да ги преразгледуваат одбиените апликации

А1он
Комисиите од Министерството за култура денеска почнаа повторно да ги рзгледуваат апликациите кои се одбиени на Годишната програма за 2019 година. За нив одлуките се
Култура

Ќе се разгледуваат одбиените апликации од годишните конкурси за проекти од културата

А1он
Во Министерството за култура денеска треба да бидат разгледани одбиените апликации на годишните конкурси за финансирање проекти од национален интерес во културата за 2019 година.
Македонија

(ВИДЕО) Адеми: Сите документи за одлуките на Комисиите ќе бидат повторно јавно разгледани

А1он
Независно од кредибилитетот на Институцијата или поединецот што конкурирал за средства во Министерството за култура, ако тој не доставил соодветна документација, нормално е Комисијата да