Порамнување на платите во културата по завршување на изборите

Од:

Министерството за култура соопшти дека направило анализа на потребните средства за порамнување на платите на вработените во установите од областа на културата по дејности, во согласност со постојните колективни договори на ниво на установи.

Работната група формирана во Министерството за култура направила пресметки колку финансии се потребни, но додека траат претседателските избори законот не дозволува завршување на постапката за нивелација на платите.

– Во согласност со Изборниот законик, од денот на донесувањето на одлуката за распишување избори до завршувањето на изборот за претседател на Република Северна Македонија не може да се вршат исплаќања на плати, пензии, социјална помош или други исплати и материјални надоместоци од буџетските средства или од средства на јавните фондови кои не се редовни месечни исплати, односно сите едногодишни трансфери и исплати или еднократни трансфери од буџетски средства или од средства на јавни фондови, ниту да се отуѓува државен капитал, ниту да се потпишуваат колективни договори, информира Министерството за култура.

Би можело да ве интересира

Министерство за култура: Празникот не потсетува на историската борба и вечниот стремеж на македонскиот народ за слобода и самостојна држава

А1он

Здруженија и синдикати бараат казни и присилна наплата за фирмите кои зеле државна помош, а не исплатиле плати

Ана Ололовска

УЈП: 55.000 работодавачи ја искористиле финансиската поддршка за исплата на плати

А1он

Филипче: Платите на специјалистите во „Св. Еразмо“ зголемени за 27.000 денари

А1он

Рабоници ангажирани на пругата Куманово- Бељаковце бараат исплата на заостанатите плати за април и мај

А1он

Исмаили: Обезбедивме финансиска поддршка за културните работници

А1он