Министерство за култура: Празникот не потсетува на историската борба и вечниот стремеж на македонскиот народ за слобода и самостојна држава

Од:

Министерството за култура упати честитка до граѓаните по повод еден од најзначајните празници, чествувањето на 2 Август, Илинден – Денот на Републиката.

– Илинден претставува голем македонски национален празник, кој неосмнено има посебно значење за историјата на македонскиот народ. Не само заради важните датуми од историјата кога на 2 август 1903 година започнало Илинденското востание, а во 1944 година е одржано Првото заседание на АСНОМ, туку овој празик е вечно потсетување на она што го имаме и што го живееме денеска. Овој празник не потсетува на историската борба и вечниот стремеж на македонскиот народ за слобода и самостојна држава, и на сите оние кои со своето дело и подвизи трајно се вградиле во овој чин, стои во честитката.

Овој ден, се посочува во честитката, е уште еден повод за благодарност, за тоа што денеска живееме во современа, независна и меѓународно признаена држава, но и потсетување да продложиме во мир и заедништво да ја градиме државата во духот на европските вредности.

Би можело да ве интересира

Груби: Само здружени им прокосиме на препреките и ги отвораме перспективите за идните генерации

Мицкоски од Ташмаруништа: Испраќам апел за обединување против Заев

Мери Јордановска

Заев: Нашиот трет Илинден е печат ставен на личната карта на Северна Македонија во ОН, каде официјален и службен е македонскиот јазик

Мери Јордановска

Џафери: Историјата сведочи дека има една константа – ниту доброто, ниту лошото не бира по нација, вера, пол и политичка припадност

Мери Јордановска

(ВИДЕО) Пендаровски: Да ги надминеме внатрешните поделби и да се обединиме околу изворните илинденски и АСНОМ-ски идеали

Мери Јордановска

Бaузер: Историската борба за самоопределување на Македонија е слична со борбата за државност на Вашингтон