„Уа шнајдери!“ – џиновска ножица за распределбата на парите во културата

Нова герила-кација во центарот на Скопје. Поставена е огромна ножица на почетокот на булеварот „Партизански одреди“ на која пишува „Уа шнајдери“.

Под ножицата, која е симболички протест за распределбата на средства во годишната програма за култура, е испишан следниот текст: „Двапати мери, еднаш сечи. Културата мора внимателно да се крои за да не биде после унакажана, монтирана лепена и сечена. Културата не може и не смее да биде монета за поткусурување и пеглање на партиските интереси, политикантите и апетитите на поединците. Културата е жива метрија и несмее да биде умртвувана заради „повисоки интереси“.

Во текстот пишува дека концептот култура за сите не значи дека сите витални чинители на културата во Македонија треба да бидат еднакво незадоволни. „Недозволиво е организации стари 10 дена да имаат предност над културното наследство старо 10 века. Сите присутни во националната стратегија за култура треба да се пресликуваат во годишните програми, а не да се изоставаат на страна“, пишува на таблата.

Васко Маглешов

Би можело да ве интересира

Герила акција – Скопските дрвја во синџири

Отпад во Министерството за култура

Васко Маглешов

Порамнување на платите во културата по завршување на изборите

(ВИДЕО) Ласкова: Како советник се грижам за широката слика во културата, проектите се во надлежност на комисиите

Предраг Петровиќ

Министерство за култура: Ќе се менува начинот на финансирање на проектите

Сандра Бошковска

Кумановскиот музеј годинава ќе реализира 23 проекти