otpad

Македонија

Владата усвои пакет закони за европско управување со отпад

А1он
Владата на Република Северна Македонија на денешната 32 седница ги утврди текстовите на предлог законите за управување со отпадот, на законот за проширена одговорност на
Македонија

ВИДЕО: Шишиња, кеси, детергенти пловат низ Вардар

Кристијан Ландов
Со низок водостој и куп од отпадоци пловат се соочува Вардар, во близина на населбата Злокуќани, на местото каде се влева Лепенец. Десетици пластични шишиња,
Македонија

Полошките градоначалници се обврзаа на исполнување на 19 барања на граѓанската иницијатива „Стоп Русино“ за стандардизација на депонијата

А1он
На денешната седница на Советот за развој на полошкиот плански регион во тетовско Желино градоначалниците ставија потпис на одлуката со која треба да се реализираат
Македонија

Медицинскиот отпад е зголемен за 40 отсто во време на епидемија со Ковид-19

Ана Василевска
Дневната количина на медицински отпад кој се доставува за согорување во печката на скопската депонија Дрисла е 5 тони или поточно 4.572 килограми што е
Македонија

За менаџирање со отпадот веќе има проект планови, но тоа е комплексен и скап процес, вели Нуредини

А1он
Идејата е да се намали бројот на депониите и количината која се исфрла како отпад во истите. Во однос на отпадот како држава имаме веќе
Македонија

Македонски концепт нуди концепт за справување со отпадот во Македонија

А1он
Македонски концепт нуди концепт за справување со отпадот во Македонија и решение за моменталната ситуација од кое бенефит ќе имаат сите, и граѓаните и државата,
Македонија

„Нула отпад“ со еко истражувачки предизвик за заштита на животната средина

А1он
Во услови на пандемија со коронавирусот, друштвото „Нула Отпад“ својата едукативна мисија ја продолжи преку дигитална едукативна кампања „Безбедни во изолација со супер еко едукација”.
Македонија

Препораки на МЖСПП за управување со отпад за лицата во карантин или самоизолација

А1он
Личниот отпад (како хартиени марамчиња, крпи за чистење за еднократна употреба, маски или ракавици) се одлагаат безбедно во вреќи за отпад за еднократна употреба, вреќите