zagaduvanje

Свет

ЕТЦ: За намалувањето на емисиите на штетни гасови потребни се до 2.000 милијарди долари годишно

А1он
Постигнувањето на нето нула емисии на штетни гасови до средината на векот би чинело дополнителни од илјада до две илјади милијарди долари годишно, покажуваат резултатите
Свет

Амбициозен план на ЕК за ограничување на штетните гасови може да предизвика „пензионирање“ на моторите со внатрешно согорување

А1он
Европската унија ќе спроведе амбициозен план за ограничување на штетните гасови што нема да го остави секторот економија непроменет и ќче донесе порестриктивни барања до
Македонија

Засилена контрола, санација на индустриските жаришта и казни за загадувачите

А1он
Планско и интензивно раззеленување на државата, нови законски решенија, заострување на казните во областа заштита на животната средина, засилена контрола во градежништвото и при увоз
Македонија

Град Скопје со дрон трага по потенцијалните загадувачи

А1он
Градот Скопје во соработка со здружението ЕРГОС Скопје започна еко дрон патрола, односно прелети со дрон низ територијата на Скопје во потрага по потенцијални загадувачи,
Свет

Истражување: загадениот воздух во просек го скратува животот на секој човек на планетата за две години

А1он
Загадувањето на воздухот го намалува очекуваниот животен век за секој маж, жена и дете во светот за речиси две години, според податоците објавени денеска за
Свет

ОН: Загадувањето на воздухот е во корелација со смртноста од Ковид-19

А1он
Глобалното загадување на воздухот и емисиите на штетни гасови се во корелација со глобалната стапка на смртност од Ковид-19, се наведува во денеска објавениот извештај
Македонија

Либерти Скопје: Нашето работење не е причина за загадувањето на Вардар

А1он
Либерти АД Скопје денеска соопшти дека нивното работење не е причина за овонеделните објави за загадување на реката Вардар. – Компанијата спроведе сеопфатна ревизија на
Македонија

ВИДЕО: Државниот инспекторат не откри кој го обои Вардар во црвено на изборниот ден

А1он
Државниот инспекторат за животна средина соопшти дека вчера извршил увид по дојава дека реката Вардар била обоена со црвена боја во источниот дел од Скопје,
Македонија

Четириесет фирми влегоа во катастарот на загадувачи во Општина Гостивар

А1он
Гостиварската локална самоуправа започна со подготовка на петгодишната стратегија за намалување на загадувањето. Како најважен документ е катастарот на загадувачи, кој е во завршна фаза.
Македонија

ИРГ за справување со загадување: За успешно вклопување на сите политики, неопходно креирање на автохтон македонски зелен договор

А1он
Интерсекторската работна група за следење на состојбата со квалитетот на амбиенталниот воздух и дефинирање соодветни препораки и мерки што треба да се преземат за подобрување