Шукова: Граѓаните да користат суво дрво, 45 отсто од загадувањето доаѓа од домаќинствата

Од:

Анализите на Министерството за животна средина и просторно планирање покажуваат дека 45 отсто од загадувањето доаѓа од домаќинствата, но дел и од јавните институции кои не користат еколошки системи за затоплување.

– Знам дека се гореле дрва и ќе се горат. Но, граѓаните барем да користа суво дрво, не влажни и да не се додаваат други материјали во горилниците. Анализите се јавни, 45% од загадувањето доаѓа од домаќинствата. Процесот на замена на системите во јавните институции ќе трае, но ќе заврши за неколку години. Мапирањето го правиме година дена, добиваме информации од сите, а изминатите три години помогнавме со изработка на катастри и планови за воздух кај општините за да се идентификуваат загадувачите.

Во 70-ина институции во наредните две години ќе ги замениме системите. Процесите не одат толку брзо, но тоа не значи дека треба да застанеме на овие 70, изјави министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова.

Министерството нема добиено официјални информации од општините за преземените мерки, но неофицијално Шукова потврди дека најголем дел од советите на општините имаат донесено сетови на краткорочни мерки кои треба да ги спроведат во текот на зимските месеци.

Би можело да ве интересира

ИКС: Да зборуваме повеќе за животната средина во време на растечка еколошка криза

Тренчевска: Моите колешки министерки, вистинска поддршка за сите жени

Едукативна кампања на Центарот за одржлив развој „Алка“ за зачувување на животната средина

Орце Костов

Шукова: Во подготовка е одлуката за поништувањето на постапката за Чебрен

Предраг Петровиќ

Стојковски: Несовесни граѓани во моментот се главните причинители за загадување на воздухот

Државата е еден од најголемите загадувачи: Над 700 институции користат греење со кое го трујат воздухот, најголем дел се во училишта и градинки

Орце Костов