zagaduvanje

Македонија

ИКС: Да зборуваме повеќе за животната средина во време на растечка еколошка криза

А1он
Македонија е загрозена од различни загадувачи. Загадувањето на воздухот е едно од највисоките во Европа, големата количина на отпад не се рециклира, се влошува квалитетот
Македонија

Стојковски: Несовесни граѓани во моментот се главните причинители за загадување на воздухот

А1он
Во моментов нема поголеми загадувачи кои предизвикуваат загадување на амбиенталниот воздух. „Цементара“ е на 50 отсто од капацитетот, работи со една печка, не користи алтернативни
Македонија

Државата е еден од најголемите загадувачи: Над 700 институции користат греење со кое го трујат воздухот, најголем дел се во училишта и градинки

Орце Костов
Загадувањето на воздухот во Македонија доаѓа од многу правци, а државните институции кои користат нееколошки енергенси се меѓу најголемите загадувачи. Анализата на јавните објекти на
Македонија

СДСМ: Градоначалниците на ДПМНЕ не преземаат ништо против загадениот воздух во Скопје,

А1он
Граѓаните на Скопје дишат загаден воздух, а градоначалниците на ДПМНЕ не преземаат ништо. Освен мнозинство во Советот на Град Скопје, ДПМНЕ има над 500 членови
Македонија

Шукова: Граѓаните да користат суво дрво, 45 отсто од загадувањето доаѓа од домаќинствата

Орце Костов
Анализите на Министерството за животна средина и просторно планирање покажуваат дека 45 отсто од загадувањето доаѓа од домаќинствата, но дел и од јавните институции кои
Македонија

Воздухот енормно загаден, а пратениците одбиваат амандмани за Буџетот со кои ќе се намали аерозагадувањето

Орце Костов
Амандманите на Буџетот за 2024 година за мерки од животната средина преку кои треба конкретно да се намали аерозагадувањето, не се прифатени од пратениците во
Свет

Канада лансира сателити кои знаат кога ќе ждригне крава и кога ќе точите дизел

Орце Костов
Борбата против стакленички гасови и емисиите на јаглерод од Земјата се пресели во орбитата благодарение на канадската компанија „GHG Sat“, која неодамна го лансираше првиот
Македонија

Државата троши над 20 милиони евра за нафта и мазут: Мапирани 700 јавни објекти загадувачи низ Македонија

Орце Костов
Граѓанската иницијатива „Шанса за Центар“ мапираше јавни објекти загадувачи низ цела Македонија со цел да ги поттикне граѓаните и организациите заедно да притиснат за повеќе
Македонија

Зелен Хуман Град: 15 предлози за намалување на аерозагадувањето преку Град Скопје

А1он
Загадувањето во Скопје со години е проблем на сите негови жители, а со тоа и на секоја власт. Колку побрзо се почне со спроведување мерки
Македонија

О2 Иницијатива: Митови и факти за загадувањето на воздухот со PM10 и PM2.5 во декември месец низ земјава

А1он
„Направивме анализа и ги споредивме податоците за присуството на PM10 и PM2.5 загадувачки честички од сите мерни станици за декември, компарирано низ минатите години и