zivotna sredina

Македонија

Едукативна кампања на Центарот за одржлив развој „Алка“ за зачувување на животната средина

Орце Костов
Центарот за одржлив развој „Алка“ со цел зголемување на свеста на населението за потребата од правилно одлагање и рециклирање на отпадот, како еден од најважните
Македонија

Државата е еден од најголемите загадувачи: Над 700 институции користат греење со кое го трујат воздухот, најголем дел се во училишта и градинки

Орце Костов
Загадувањето на воздухот во Македонија доаѓа од многу правци, а државните институции кои користат нееколошки енергенси се меѓу најголемите загадувачи. Анализата на јавните објекти на
Македонија

Шукова: Граѓаните да користат суво дрво, 45 отсто од загадувањето доаѓа од домаќинствата

Орце Костов
Анализите на Министерството за животна средина и просторно планирање покажуваат дека 45 отсто од загадувањето доаѓа од домаќинствата, но дел и од јавните институции кои
Економија

Чебрен пропадна: Грчката компанија не можела да подигне кредит од банка за да гради

Орце Костов
Заклучно со 31 декември не пристигнало продолжување на банкарска гаранција од избраниот понудувач кој беше избран со одлука на Влада и со самото тоа веќе
Македонија

Воздухот енормно загаден, а пратениците одбиваат амандмани за Буџетот со кои ќе се намали аерозагадувањето

Орце Костов
Амандманите на Буџетот за 2024 година за мерки од животната средина преку кои треба конкретно да се намали аерозагадувањето, не се прифатени од пратениците во
Македонија

Трошоците за заштита на животната средина лани изнесувале 7 840 633 000 денари

А1он
Вредноста на трошоците за заштита на животната средина во 2022 година изнесува 7 840 633 000 денари, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика (ДЗС).
Македонија

Синкевичиус: Приклучувањето на Северна Македонија кон ЛИФЕ ќе придонесе за позелен и поодржлив континент

А1он
Приклучувањето на Северна Македонија кон Програмата на ЕУ за животна средина и климатска акција (ЛИФЕ) претставува можност за зајакнување заедничките европски активности за справување со
Македонија

Државниот инспекторат за животна средина направил вонреден надзор на изградбата на мини хидроцентралата Мала Река кај Кочaни

А1он
Вонреден надзор на градежните активности за мини хидроцентралата Мала Река кај Кочани направил Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС), откако граѓанските здруженија преку медиумите и
Македонија

Шукова: Се обидувам да видам што се случува со средствата доделени од Владата за спас на Преспанското Езеро

А1он
Со општините кои гравитираат околу Преспанското Езеро, пред се со Ресен, почнавме разговори, откако во рамки на Владата и беа доделени средства на Општината, па
Македонија

Министерството за животна средина: Од 1 јануари стапува на сила Законот за проширена одговорност на производителот за управување со посебните текови на отпад

А1он
Министерството за животна средина и просторно планирање ги информира сите правни и физички лица дефинирани како „Производител” дека од 1 јануари 2023 година стапува на