Државниот инспекторат за животна средина направил вонреден надзор на изградбата на мини хидроцентралата Мала Река кај Кочaни

Од:

Вонреден надзор на градежните активности за мини хидроцентралата Мала Река кај Кочани направил Државниот инспекторат за животна средина (ДИЖС), откако граѓанските здруженија преку медиумите и социјалните мрежи реагираа за деградирање на природните ресурси.

По направениот увид на локацијата на која се изведуваат подготвителни градежни работи за хидроенергетскиот објект, ДИЖС изготвил записник во кој е констатирана затекнатата состојба.

-Во врска со изградбата на малата хидроцентрала во заштитеното подрачје Осоговски Планини, Кочанско, со референтен број 361 од правниот субјект ДИС Енергија ДОО Скопје, констатирано е дека во моментот на надзор на самата локацијата нема активности. Во претходните три дена имало активности со механизација за формирање на пат од левата страна на Мала Река, во должина од околу 100 метри. Контактиран е управителот на правниот субјект и повикан е на состанок во седиштето на ДИЖС со целокупната документација за изградба на малата хидроцентрала. По увид во документацијата ќе следи соодветна испекциска постапка, за што јавноста ќше биде информирана, се истакнува во известувањето од Државниот инспекторат.

Граѓанските здруженија од Кочани подолг период се спротивставуваат на изградбата на какви било објекти во околината на браната Гратче, каде што е и локацијата на мини хидроцентралата на Мала Река, со обвинувања дека воопшто немало јавна расправа пред да бидат издадени градежните и други дозволи. Реакциите се однесуваат и на користењето на локалниот асфалтен пат што е во надлежност на Општина Кочани, а по кој треба да се пренесува градежната механизација и опремата за објектот и цевководот.

Би можело да ве интересира

Едукативна кампања на Центарот за одржлив развој „Алка“ за зачувување на животната средина

Орце Костов

Државата е еден од најголемите загадувачи: Над 700 институции користат греење со кое го трујат воздухот, најголем дел се во училишта и градинки

Орце Костов

Шукова: Граѓаните да користат суво дрво, 45 отсто од загадувањето доаѓа од домаќинствата

Орце Костов

Чебрен пропадна: Грчката компанија не можела да подигне кредит од банка за да гради

Орце Костов

Воздухот енормно загаден, а пратениците одбиваат амандмани за Буџетот со кои ќе се намали аерозагадувањето

Орце Костов

Трошоците за заштита на животната средина лани изнесувале 7 840 633 000 денари