Шукова: Се обидувам да видам што се случува со средствата доделени од Владата за спас на Преспанското Езеро

Од:

Со општините кои гравитираат околу Преспанското Езеро, пред се со Ресен, почнавме разговори, откако во рамки на Владата и беа доделени средства на Општината, па сега се обидувам да видам што се случува со тие средства и дали можеме повторно да ги реактивираме, информира денеска министерката за животна средина и просторно планирање Каја Шукова.

Министерката, во одговор на прашање од МИА, информира дека ќе се обиде да ги продолжи активности на програма на Општина Ресен, која била фокусирана на проблемот со Преспанското Езеро.

– Општината имаше детерминирано една сериозна програма, но пред неколку години застанаа активностите и јас ќе се обидам повторно да го реафирмирам тој процес да видиме барем она што беше предвидено во рамките на средствата кои ќе ги обезбеди Владата, појасни Шукова.

Таа додаде дека треба да се има предвид дека Преспанското Езеро е подложно на природни процеси кои имаат влијание врз неговата состојба.

– Не го запоставуваме Преспанското Езеро, но мора да се напомене дека понекогаш станува збор за природни процеси. Знаете која е поврзаноста на Охридското и Преспанското Езеро. Има големо понирање на водата и тоа се случувало со децении наназад. Тоа не е оправдување, меѓутоа секогаш треба да ги следиме природните процеси и да видиме, и централната и локалната власт, што можеме да направиме. Преспанското Езеро не е заборавено и секако ни е на агендата. Ќе ни оставите малку време за да се вратиме назад за да видиме една генеза наназад што се случувало и од каде можеме да продолжиме, посочи министерката.

Би можело да ве интересира

Државниот инспекторат за животна средина направил вонреден надзор на изградбата на мини хидроцентралата Мала Река кај Кочaни

Ана Ололовска

Министерството за животна средина: Од 1 јануари стапува на сила Законот за проширена одговорност на производителот за управување со посебните текови на отпад

Ана Ололовска

Нуредини: Првиот контејнер со контамирана земја од ОХИС замина за Германија

Ана Ололовска

Се истражува загаденоста на Пеленица

Ана Ололовска

МЖСПП: Ќе се изработува стратегија за идентификација на локација контаминирана со жива и ќе се тестира во ОХИС

Ана Ололовска

Министерство за животна средина: И градот Охрид добива мониторинг станица за квалитет на воздухот

Ана Ололовска