zivotni

Свет

Илјадници мртви фоки на дагестанскиот брег на Каспиското Езеро

А1он
Најмалку 2.500 угинати фоки се пронајдени на плажите на Каспиското Езеро во Русија, соопшти Министерство за екологија на Дагестан без притоа да се посочи причината.
Свет

Бучавата во животната средина влијае на изборот на партнери кај животните, покажува истражување

А1он
Комуникацијата со животните често е нарушена од пречки од бучава, додека малку се знае за нејзиниот вкрстено модален ефект и тоа како животните тежнеат кон
Магазин

Британска енергетска компанија препорача потрошувачите да се греат до домашните миленици, па се извини

А1он
Третиот по големина британски снабдувач со енергија се извини откако „ги советуваше“ своите корисници „да ги гушкаат миленичињата“ за да се загреат и да заштедат
Магазин

Почина стаорецот Магава кој доби златен медал за откривање мини

А1он
Стаорецот Магава, кој се прослави со златниот медал за храброст за успешно откривање мини, почина на деветгодишна возраст. Магава служеше како „деминeр“ пет години, а
Магазин

Миленичињата позитивно влијаат при карантин и изолација

А1он
Истражувањата покажуваат и потврдуваат дека миленичињата позитивно влијаеле на менталното здравје на нивните сопственици при рестриктивните епидемиолошки мерки против коронавирусот. Испитување спроведено меѓу 1.200 сопственици
Магазин

Истражување: Кучињата можат да поврзуваат зборови со предмети

А1он
Истражувачите од Универзитетот „Еотвос Лоранд“ во Будимпешта, Унгарија, ја тестираа теоријата дека она „симпатично“ наведнување на главата кај кучето може да биде поврзано со нивната