mz

Uncategorized

Апарат за испитувања на бубрези, тироидна жлезда, венска циркулација и малигни заболувања ставен во функција во болницата во Битола

А1он
Нов апарат кој служи за функционални испитувања на бубрезите, тироидната жлезда, венската циркулација и испитувања на малигните заболувања е ставен во функција во Клиничката болница
Македонија

Се планираат измени во Програмата за здравствена заштита, дежурства на специјалисти во помалите места

А1он
Министерот за здравство Венко Филипче денеска информираше дека се планираат измени во Програмата за јавно здравје, што подразбира дежурства на специјалисти во помалите места. Тоа
Македонија

МЗ: На Клиниката за хематологија за прв пат изведена афереза на периферни матични клетки кај дете

А1он
Министерството за здравство соопшти дека на Универзитетската Клиника за хематологија, во соработка со Универзитетската Клиника за детски болести денеска се реализира и афереза на периферни
Македонија

ВИДЕО: На Ортопедија при ТОАРИЛУЦ пуштено во функција целосно опремено реновирано крило

А1он
На Клиниката за ортопедија на Клиниката за трауматологија, ортопедски болести, анестезија, реанимација и интензивно лекување и Ургентен центар (ТОАРИЛУЦ) пуштено е во функција целосно опремено
Македонија

МЗ: Успешна реплантација на подлактица кај пациент на Клиниката за пластична и реконструктивна хирургија

А1он
На Универзитетската клиника за пластична и реконструктивна хирургија успешно е направена реплантација на десна подлактица, кај пациент кој си ја отсекол подлактицата при работа со
Македонија

МЗ: Вакцините против Ковид-19 ја намалуваат појавата на компликации и смртен исход од болеста

А1он
Вакцини во нашата земја има доволно, а процесот на имунизација функционира одлично. За релативно краток период вакцинирани се голем број граѓани изложени на поголем ризик
Македонија

Успешно вграден стимулатор на нервот вагус кај 36-годишна пациентка

А1он
Министерството за здравство информира дека денеска на Клиниката за неврохирургија, заедно со тим лекари од Клиниката за неврологија, кај 36-годишна пациентка беше успешно вгарден стимулатор
Македонија

За првпат во земјава спроведена постапка за стимулација на нервот вагус

А1он
За првпат во јавното здравство во нашата земја, денеска се направи една интервенција што означува почеток во работа во една сосема нова сфера во неврохирургијата
Македонија

Отворено писмо на Асоцијацијата за цистична фиброза: Лековите за пациентите со оваа смртоносна болест конечно да бидат достапни и во нашата земја

А1он
Асоцијацијата за Цистична Фиброза упатува апел во име на сите постојни заболени од Цистична фиброза и нивните родители/старатели, да ја поддржат нивната борба, лековите за
Македонија

МЗ: Најсовремени медицински апарати на располагање за ковид центрите

А1он
Министерството за здравство соопшти дека во рамките на проектот за итно справување со кризата предизвикана од Ковид-19, кој е финансиран од заемот од Светска банка,