Беким Сали е новиот министер за здравство

Од:

Беким Сали од Алтернатива ја презеде функцијата министер за здравство од Венко Филипче. Вети дека ќе направи се’ што е во негова моќ, со цел здравствениот систем да биде што помалку ранлив, а што повеќе издржлив на предизвиците со кои се соочуваме, но и оние коишто допрва следат.

Како што рече, приоритети во неговата работа како министер ќе бидат превенцијата и еднаквиот пристап до квалитетни здравствени услуги, зголемувањето и зајакнувањето на капацитетите во здравствениот систем, како и координацијата и доследноста во унапредувањето и спроведувањето на работните политики. Покрај тоа, вели Сали, „бескомпромисно ќе се залагам за подобрување на статусот и условите во коишто функционираат здравствените работници и медицинскиот персонал“.

Истакна дека во ниту еден момент не смее да се заборави дека зад секоја статистика се наоѓаат граѓаните, коишто се најдиректно засегнати од она што се случува во здравството.

Ексминистерот за здравство, Венко Филипче, му посака успех и среќа во извршувањето на функцијата.

„Верувам дека ќе одговори на предизвиците кои ги наметна ковид пандемијата, но и на останатите сегменти од здравството. Верувам дека и во негов фокус ќе бидат грижата за пациентите, здравствените работници и транспарентноста кон медиумите“, наведе Филипче.

Досегашниот министер за здравство, претходно го сумира своето работење во изминатите четири години и рече дека продолжува да работи во интерес на пациентите и здравствените работници.

Би можело да ве интересира

Меџити: Информацијата за укинување на организациските директори доставена до Владата

Ана Ололовска

Манолева: Преговараме за обезбедување дополнителни средства за набавка на нови количини „трикафта“

Ана Ололовска

Манолева: Има подобрување на националниот опфат кај редовните вакцини за деца, но не е достигнат препорачаниот праг за колективен имунитет

Ана Ололовска

Меџити: Интензивно работиме на долготрајно, ефективно и квалитетно решение за проблемот со „Трикафта“

Ана Ололовска

Лекарска комора побара да му се одземе привремено лиценцата на анестезиологот што снимаше

Орце Костов

Лекарската комора ќе информира за преземените мерки за случајот со докторот од тетовската Болница

Ана Ололовска