diskriminacija

Македонија

„Вторник само за Роми“ – Базен во Шуто Оризари со натпис дискриминирал врз основа на етничка припадност и боја на кожа

Орце Костов
Ресторан со рекреативен базен во Општина Шуто Оризари на својата огласна табла имал натпис „Вторник само за Роми“ не дозволувајќи им да се рекреираат во
Македонија

Хелсиншки: Пропустите на училиштето да не се прикриваат со повторна дискриминација на Ембла

А1он
По вчерашниот состанок помеѓу претставници на Општина Гостивар, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и родителите кои поднеле петиција за отстранување на Ембла Адеми
Македонија

Коалиција Маргини: КСЗД треба да ги штити правата на маргинализираните граѓани, а не профитот на приватните компании

А1он
Здружението „ХОПС Опции за здрав живот“ и Мрежата за заштита од дискриминација поднесоа претставка до Комисијата за спречување и заштита од дискриминација (КСЗД) за случај
Македонија

Коалиција Маргини: ЕК бара целосно спроведување на Законот за спречување и заштита од дискриминација

А1он
Извештајот на Европската Комисија за 2021 година го забележува донесувањето на Законот за спречување и заштита од дискриминација, за чие донесување се потенцира дека беше
Македонија

Комисија за спречување дискриминација: ДИК извршила директна продолжена дискриминација врз лицата со физичка попреченост

А1он
Постапувајќи по службена должност, а по допрен глас, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација утврди директна продолжена дискриминација врз основа на попреченост во учество
Македонија

Комисијата за заштита и спречување на дискриминација од јануари до мај постапувала по 108 претставки

А1он
Комисијата за спречување и заштита и од дискриминација од јануари кога беше избран новиот состав до сега постапувала по 108 претставки, од кои 78 преземени
Македонија

„Мрш стоко и излези надвор!“ – млада Ромка обвинува за лош третман од лекар во Гинекологија Чаир

А1он
Млада Ромка, во осмиот месец од бременоста, се соочила со нееднаков и несоодветен третман од страна на лекар во Специјалната болница за гинекоогија и акушерство
Македонија

Комисијата за спречување и заштита од дискриминација три месеци работи на институционално воспоставување

А1он
Заложбите и очекувата од новата Комисија за спречување и заштита од дискриминација се таа да биде силен мехенизам за штитење и унапредување на еднаквоста и
Uncategorized

Здружение ЕСЕ: Во Комисијата за спречување и заштита од дискриминација да се постават стручни и непартиски членови

А1он
Ранливите категории граѓани се најчести жртви на институционална дискриминација и како последица на тоа се соочуваат со проблеми да ги остварат своите законски гарантирани права.
Македонија

Коалиција Маргини: Образованието во земјава расад за дискриминација и вознемирување врз основа на род, сексуална ориентација и родов идентитет

А1он
Тужба за утврдување на дискриминација во учебникот „Основи на персонологија 2“ од проф. д-р Благоја Јанаков, што се користи во наставната програма на Филозофскиот Факултет