helsinski komitet

Македонија

Владата и Државната изборна комисија сториле директна дискриминација врз лицата со попреченост при остварување на нивното право на глас

А1он
Апелациониот суд Скопје со пресуда од 30.10.2023 година во целост ја потврди пресудата на Основниот граѓански суд Скопје од 31.03.2023 година. Со оваа пресуда е
Македонија

Хелсиншкиот комитет: Неодговорноста на надлежните ја минира инклузијата на децата со попреченост

А1он
Вклучувањето на децата со попреченост во образовниот систем е процес кој се запоставува, нанесувајќи огромна штета на децата и нивните родители. Иако средното образование е
Македонија

Хелсиншки: Пропустите на училиштето да не се прикриваат со повторна дискриминација на Ембла

А1он
По вчерашниот состанок помеѓу претставници на Општина Гостивар, Комисијата за спречување и заштита од дискриминација и родителите кои поднеле петиција за отстранување на Ембла Адеми
Македонија

Хелсиншки: Недозволиво е постојаното одложување на рочиштата во случајот ,,Тамара’’

А1он
Хелсиншкиот комитет реагира на повторното одложување на рочиштето во судскиот процес за малата Тамара, која почина пред шест години, а постапката против обвинетите трае две
Македонија

Хелсиншки комитет: Бараме одговорност за крајната небрежност на институциите во кратовскиот случај

А1он
По објавеното сведоштво за непостапување на институциите при спасување човечки живот на непристапен терен, Хелсиншкиот комитет за човекови права се обратил до општината Кратово и
Македонија

Хелсиншки: Поддршка за активистот Бленди Ходаи, стоп за омразата која уништува млади животи

А1он
„Бруталните закани и говорот на омраза упатени кон младиот активист Бленди Ходаи се најсвеж пример дека на нашето општество му е неопходно темелно справување со
Македонија

Пријави за прекршување на работничките права до Хелсиншкиот комитет поднеле 363 работници

А1он
Во периодот од 1 до 14 април 2020 година Хелсиншкиот комитет доби 56 пријави за прекршување на работничките права, кои опфаќаат 363 работници, информираат од
Македонија

Хелсиншки комитет: Бремените работнички се посебно заштитени со трудовите закони

А1он
Работничка на која непосредно откако го информирала работодавачот дека е бремена ѝ бил откажан договорот за вработување, побарала правна помош од Хелсиншкиот комитет, по што
Македонија

Хелсиншки комитет: Остра осуда за обидите да се попречи правото на протест

А1он
Хелсиншкиот комитет за човекови права остро ги осудува обидите да се попречи уставно загарантираното право на мирен протест на средношколците. Истовремено, Хелсиншки во реакцијата извести
Македонија

Хелсиншки бара темелна истрага за несреќата на градилиште во Куманово

А1он
Денешната несреќа на градилиште во Куманово, во која се повредени десет работници, од кои двајца се во критична состојба, уште еднаш ја потврди нефункционалноста на