helsinski

Македонија

Хелсиншки комитет: Инсистираме на објективна и навремена истрага и одговорност за трагедијата во тетовската болница

А1он
Хелсиншкиот комитет за човекови права изразува најдлабоко сочувство до семејствата на жртвите и инсистира на објективно и навремено расветлување на големата трагедија во тетовската модуларна
Македонија

Хелсиншки комитет за човекови права: КСЗД утврди – Мото клубот Пелистер врши директна дискриминација

А1он
Комисијата за спречување и заштита од дискриминација постапувајќи по претставка поднесена од Хелсиншкиот комитет за човекови права против Здружението на граѓани МОТО клуб Пелистер од
Македонија

Анализа: Пандемијата ја продлабочи нееднаквоста на лицата со попреченост

А1он
Пандемијата само ги интензивираше и ги исфрли на површина проблемите со кои секојдневно се соочуваат лицата со попреченост, нивните родители и лицата што се грижат
Македонија

Хелсиншки комитет за човекови права: Годишен извештај за криминалот од омраза во 2020, регистрирани 104 вакви инциденти

А1он
Негативната „традиција“ бројот на пријавените злосторства од омраза вообичаено да надминува три цифри, од кои злосторствата на етничка и политичка основа се особено бројни, продолжи
Македонија

Хелсиншки комитет: Неопходно е инкриминирање на фемицидот во Кривичниот законик

А1он
Потребни се итни измени на Кривичниот закон во насока на негово усогласување со Истанбулската конвенција односно инкриминирање на различните форми на родово базирано насилство, вклучувајќи
Македонија

Правно мислење на Хелсиншкиот комитет во однос на бездржавјанството

А1он
Хелсиншкиот комитет за човекови права подготви правно мислење во однос на бездржавјанството, со осврт на Законот за државјанството, Законот за странците и Законот за неевидентираните
Македонија

Хелсиншки комитет: Расизмот и дискриминацијата сѐ уште се главен белег на односот кон Ромите

А1он
Расизмот и дискриминацијата сѐ уште се главен белег на односот кон Ромите, велат од Хелсиншки комитет за човекови права по повод денешниот Светски ден на
Македонија

Хелсиншки комитет: Профитирањето ја загрозува борбата со пандемијата

А1он
По повод Светскиот ден на здравјето, кој се одбележува денеска, Хелсиншкиот комитет за човекови права ја реафирмира заедничката реакција на стотина организации од ноември 2020, со која
Македонија

Извештај на Хелсиншки комитет за протестите за случајот „Монструм“

А1он
Институциите да покренат постапки против насилниците од толпата, полициските службеници кои ги пречекориле овластувањата и поттикнувачите на меѓуетничка омраза, се вели во извештајот на Хелсиншкиот
Македонија

Три граѓански организации бараат спроведување темелна истрага околу бегството на Сашо Мијалков

А1он
Од Хелсиншкиот комитет за човекови права, Коалицијата Сите за правично судење и Фондацијата Отворено општество – Македонија, бараат спроведување темелна истрага за институционалните пропусти околу