mtsp

Македонија

МТСП: Повеќе од 400 поими и нивните дефиниции од терминологијата за родова еднаквост достапни и на македонски јазик

А1он
Од денеска на македонските граѓани им се достапни повеќе од 400 поими и нивните дефиниции од терминологијата за родова еднаквост. Европскиот институт за родова еднаквост
Македонија

Шахпаска: Жените треба да бидат рамноправни и во носењето одлуки

А1он
Жените храбро застанаа во првите редови за време на пандемијата со Ковид-19. Во категориите каде што најмногу се вработени жени се покажа нивната храброст и
Македонија

Шахпаска: Со измените во Правилникот за исхрана придонесуваме за правилен раст и развој на децата во градинките

А1он
Работната група формирана со цел ревидирање на Правилникот за нормативи и стандарди за исхрана во градинките денеска го одржа првиот работен состанок во Клубот на
Македонија

Шахпаска: Градинките се подготвени за поголемо присуство на децата од 1 септември, 71 процент од вработените се веќе вакцинирани

А1он
Градинките се подготвени за поголемо присуство на децата од 1 септември, меѓутоа и понатаму почитувањето на мерките претставува врвен приоритет. Согласно последниот пресек 71 процент
Економија

МТСП: Во тек е етапната исплата на августовските пензии

А1он
Министерството за труд и социјална политика известува дека денеска започна етапната исплата на августовските пензии. Пензиите ќе бидат исплатени предвреме и етапно, со цел да
Македонија

Шахпаска: Згрижувачкото семејство Гошеви обезбедува топол дом ​и родителска грижа за три малолетни дечиња

А1он
Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска денеска го посети згрижувачкото семејство на Красимира и Мите Гошеви кои згрижуваат три малолетни дечиња, со различни
Македонија

Шахпаска: 95% од вработените во Центарот за социјална работа Велес се вакцинирани

А1он
Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска денеска го посети Центарот за социјална работа (ЦСР) Велес. Како што информираат од МТСП, на средбата со
Економија

(ВИДЕО) Шахпаска: Законот за стечајците е усвоен, обезбеден е надомест од 9.242 денари, стечајците кои ги исполнуваат условите да се пријават во АВРСМ

А1он
Министерката за труд и социјална политика, Јагода Шахпаска ги повика сите стечајни работници кои ги исполнуваат условите предвидени во Законот за стечајци, да се пријават
Економија

МТСП: Стечајните работници кои ги исполнуваат условите за надомест со новиот Закон да се пријават во АВРСМ

А1он
Министерството за труд и социјална политика ги повикува стечајните работници кои ги исполнуваат условите за добивање надомест согласно со новиот Закон за стечајци, што беше
Економија

Шахпаска: Ги намалуваме критериумите за поголем број стечајци да добиваат месечен надомест од 9.242 денари

А1он
Постојат стечајци на кои им недостигаат по неколку месеци работен стаж и затоа границата за остварување на паричниот надоместок ја спуштивме од 15 на 14